УниКредит Булбанк: Заложете на иновациите

УниКредит Булбанк: Заложете на иновациите | StandartNews.com

„Иновациите имат водеща роля за развитието на една компания на пазара. Около 79% от компаниите, които са внедрили поне една иновация след 2011 г., имат ръст на оборота с поне 25% повече до 2014 г. по данни на Innobarometer (проучване на ЕК за дейности и нагласи, свързани с иновациите)", това посочи в лекцията си Цветанка Минчева, директор Банкиране на дребно и член на УС на УниКредит Булбанк. Тя говори пред студентите от Университета за национално и световно стопанство за иновациите и петте пътя на една идея до пазара като лекцията й е част от инициативата на УниКредит Булбанк Бизнес Мастър Клас (специална серия от практически лекции, при които в ролята на лектори влизат топ мениджъри и водещи експерти от екипите на УниКредит Булбанк).

Минчева отбеляза, че благодарение на бума на технологиите се появяват много компании, които се опитват да заемат част от банковия бизнес, а той от своя страна е изключително регулиран, за да се гарантира спокойствието и защитата на потребителите. В тази връзка регулациите поставят пред банките много предизвикателства, с които така наречените финтех компании не се сблъскват, защото не подлежат на подобни регулации, отбеляза Минчева. Тя подчерта, че всяка компания, ако иска да се развива, трябва да инвестира в подобряване на своите услуги.

Инвестициите в иновации в банкирането се насочват най-вече към повишаване качеството на клиентското обслужване и клиентската удовлетвореност, както и към развитие на алтернативни канали за банкиране. Следват ги инвестициите в иновации при процесите, продуктите и продажбите в банковия бизнес.

„Въпросът не е дали, а в какво да се инвестира. Генерирането и подборът на качествени идеи са изключително важни, за да достигне една иновация до пазара", убедена е Цветанка Минчева. Тя посочи, че в международна организация, част от каквато е УниКредит Булбанк, има няколко основни начина за генериране на идеи: като част от регулярен план; като партньорство с ИТ компании и стартъпи; като обмяна на добра практика на ниво група; като обмяна на добра практика извън организацията; като идея генерирана „отдолу" в организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай