"Трейс" строи 15 километра от аутобана Ниш - Димитровград

"Трейс" строи 15 километра от аутобана Ниш - Димитровград | StandartNews.com

Предприятията на холдинга в Сърбия поддържат над 2500 км пътна мрежа

Кметът Зоран Перишич: Компанията спечели много проекти и ги реализира безупречно

Българската строителна компания "Трейс Груп Холд" АД работи на пълни обороти по обектите си в Сърбия. В момента холдингът изпълнява там три поръчки, чийто възложител е "Коридори Сърбия" (Koridori Srbije). Строят се две магистрални отсечки и един скоростен нетърговски път. Става дума за Магистрала Е 75 в участъка от Гърделица до Царичина долина и Магистрала Е 80 - от Пирот Изток до Димитровград. Нетърговският път е успореден на Магистрала Е 80 от Бела Паланка до Пирот. В Сърбия финансирането на строителството на магистралите е от Световната банка. От общо 8 сектора, или целите 100 км от магистралата от Ниш до Димитровград, родната компания строи два (6-и и 7-и) или 14,311 км. Останалите се изпълняват от фирми от Гърция и Испания. Испанска е и фирмата, която осъществява контрола на строителството на отсечките -"Ептиса". В Сърбия магистралите се строят с три слоя асфалт, а не както у нас - с четири, а в аварийната лента се полагат само два. Гаранцията на новопостроените пътища там е по-малка - 3 години, докато у нас тя е 5 години. Сръбските магистрали са по-тесни от родните. Нашите аутобани са с ширина на платното 3,75 м и аварийна лента от 3 м, а в Сърбия са съответно по 3,70 м и 2 м. Като цяло строителството на магистрали в Сърбия е с 2-3 пъти по-скъпо, отколкото у нас. Там за използването на магистралите се заплаща. Сумата е около 746 динара, или 12 лева за 230 км. Разбира се, има и алтернативни на магистралите пътища - за тези, които не желаят да си плащат. Те обаче също са качествено построени като магистралите. Проектите за строителството им изискват изграждането на отводнителна система чрез специални сепаратори. Те са разделени на 3 сектора и пречистват водата от тежките частици и утаечните материали. Така водите, които излизат от магистралата към каналите, са по-пречистени.

Изграждането на мостове в Сърбия включва боядисването им със специална боя

която предпазва бетона. Освен това те се облицоват с камъни против насипи и влага, което ги прави изключително красиви. В края на 6-я участък се изгражда самолетна писта и изискванията към проекта са различни.

В строителството на пътищата в Сърбия "Трейс Груп Холд" АД разчита на собствено оборудване и на местна работна ръка. Само за строежа на 6-и и 7-и сектор от магистралата Ниш-Димитровград, в момента са ангажирани около 100 работници. Използват се 70 машини и 50 камиона, а дневно се наливат около 1100 тона цимент и 1200 тона асфалт.

Строителите ще предадат участъците в уговорените срокове - 15 юни за първия и 15 юли за втория. Преди седмица директорът на възложителя - "Коридори Сърбия", Димитър Дурович, при проверка на обекта коментира: "Трейс" показа, че е сериозно дружество. През второто тримесечие те работят на пълни обороти на Пирот Изток-Димитровград и са безупречни".

В Сърбия "Трейс Груп Холд" разполага с една от най-големите асфалтни бази и каменоломна за инертни материали. Тя се намира на 30 км от град Ниш и е с капацитет от 200 тона на час. Базата работи денонощно, като произвежда 8 различни асфалтови смеси и 10 различни фракции инертни материали. Годишно там се правят 200 хил. тона асфалт и 400 хил. тона трошен камък. "Всички материали използваме за поддръжка и изграждане на пътищата.

На всеки 5 секунди тук влиза и излиза камион

каза инж. Ненад Илич, ръководител на базата.

Освен за строителството по спечелените проекти, "Трейс Груп Холд" се грижи и за поддръжката на пътищата в Източна Сърбия. Българската компания е собственик на две големи сръбски пътно-строителни предприятия в градовете Ниш и Враня. Двете фирми работят на територията на общо 23 сръбски общини, като поддържат над 2500 км пътна мрежа. "Опитът показва, че ако искаме да стъпим трайно на един пазар, няма да стане само с проекти. Трябва да имаш предприятие, което функционира в местните условия. Затова решихме да купим тези две предприятия", каза инж. Николай Велев, директор за

международната дейност на "Трейс".

Предприятието за пътища "Трейс ПЗП Ниш" АД

дава хляб на 460 души и може да се похвали с годишен оборот от 18 млн. евро

При закупуването му българската компания е нямала задължението да запази работниците на фалиралото предприятие, но го е направила. На работа е върнат и бившият шеф на "ПЗП Ниш" инж. Милутин Гашевич. 40 години е средната възраст на работниците в строителното предприятие, а Гашевич е убеден, че не машините, а човешкият капитал е моторът на едно успешно предприятие. Млад е екипът и на "Трейс ПЗП Враня", където се трудят общо 280 служители. Това предприятие се грижи за 1300 км на територията на 13 общини и на границата на Сърбия с Македония, Косово и България. Директорът - инж. Предраг Спасов, студент на проф. Николай Михайлов, председател на СД на "Трейс Груп Холд" и родом от Босилеград, сподели: "За една година ние направихме три първи неща във Враня - фирмата е подизпълнител по три участъка от АМ Е 75, сега заедно с колегите от холдинга работим по най-сложното новоизграждащо се трасе на Е75, инвестирахме в изграждането на пътища на принципа на публично-частното партньорство, хората имат вече добри пътища, които 50-60 години не са били ремонтирани. Общината ще ни изплати инвестицията за 3 години, фирмата се показа и като надежден социален партньор. Заедно с финансовия директор Теодор Одрински само за година са успели да възродят фалиралото предприятие и са го превърнали в желано място за работа и развитие на жителите на Враня. Успехът на "Трейс" в тези две предприятия оценяват високо и градоначалниците на Ниш и Враня. "Трейс ПЗП Ниш" измени представата ни за строителство, и то за кратък период. Успя да спечели много проекти и да ги реализира по безупречен начин. От спряло да съществува предприятие, то се превърна в предприятие с перспективи за растеж", каза кметът на Ниш Зоран Перишич.

Помагат на бежанския лагер в Прешово

Наред с бизнеса си в Сърбия, от "Трейс Груп Холд" АД не забравят и за благотворителността. Родната компания подпомага бежанския лагер в град Прешово, близо до Враня. Тя е дарила средства за изграждането му на мястото на стара тютюнева фабрика, а и до днес се грижи за доставката на вкусна и топла храна за бежанците. В момента в лагера живеят 76 бежанци предимно от Сирия, но в пика на бежанската криза през него са преминавали по 8000 бежанци дневно. Повечето от бежанците обаче не оставали в лагера, а се отправяли към Западна Европа. Около 2000 бежанци са поискали да останат в Сърбия, където живеят и работят, споделиха от НПО "Животна помощ". "Трейс ПЗП Враня" е предоставила за ползване на организацията съвременно оборудвана кухня, където се приготвя храна не само за бежанците, но и за социално слаби хора и самотни майки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай