Тренинг за лидери

Тренинг за лидери | StandartNews.com

Креативното мислене помага на бизнеса да оцелее

Коучът вдъхновява мениджърите да увеличат своя личен и професионален потенциал

На 30.09 и 01.10 беше проведена първата по рода си Национална коучинг конференция в България, организирана от клона на Международната коуч федерация (ICF). В нея взеха участие изтъкнати професионалисти като Милена Драгийска-Денчева (изпълнителен директор на Lidl България), Атанас Райков (генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа), Радослав Николов (изпълнителен директор на SAP Labs България), и др. Събитието се провежда паралелно в 31 държави и е свързано с 20-годишнината от създаването на ICF. Очаква се сумарно около 5 хил. души да го посетят.

"Коучингът е един от най-добрите начини да се управлява бизнес, държавна структура или благотворителна организация", с тези думи Леда Турей, вицепрезидент на ICF Global, откри конференцията. Последва я Лиса Бун с притча за един крал и неговите наследници, която по чудесен начин постави фокуса върху двата големи въпроса на деня - как да идентифицираме и създаваме лидери; и как лидерите да участват в създаването на истински успешни компании.
Международната коуч федерация (ICF) дефинира коучинга като партньорство между коуч и клиент (индивидуален или екип) в процес, който провокира размисъл и креативност и вдъхновява клиента да увеличи своя личен и професионален потенциал, което е от особена важност в днешната сложна и несигурна среда. В коучинга клиентът е експертът в собствения си живот и работа и коучът вярва, че всеки клиент е креативна и цялостна личност и разполага с всички необходими ресурси, за да постигне целите си. Задачата на професионалния коуч е да подкрепя клиента да постига удовлетворяващи резултати в личния и професионалния си живот. Коучовете помагат на хората да подобрят своето представяне и качеството на живота си.

"Шефовете карат хората да правят неща, а лидерите - да мислят", заяви гост-лекторът Джон Блейки. Той даде за пример собствената си история как е изоставил корпоративния свят и се е посветил на коучинга. Първата компания, която консултира, увеличава печалбите си от 300 млн. на 500 млн. долара годишно, и то - без да заобикаля закона или да лъже за продукта си, а само с подходящо управление и мотивация на персонала. Според проучване, цитирано от Блейки, 29% от хората нямат доверие на ръководителите си, което е показател, че нещо трябва да се промени, особено в България.

Синьото или червеното хапче

Джон Блейки използва интересна метафора, за да изобрази разликите между остаряващата корпоративна система и модерната такава, използваща коучинг за повишаване продуктивността на човешките ресурси и създаването на истински лидери. Той постави ситуацията като въпрос на избор, пред какъвто бива поставен и Нео в култовия филм "Матрицата" на братята Уашовски. Синьото хапче, което Морфей предлага на Нео, символизира съвременната корпоративна структура, която робува на идеята за печалбата на всяка цена. За негативен пример за подобни компании и организации бяха посочени Volkswagen и FIFA и съвсем пресните скандали, свързани с тях. Според Блейки "точно това се случва, когато прозрачността се появи изневиделица", а не е инкорпорирана в структурата на политиката на фирмата от самото начало. Алтернативата е червеното хапче - коучингът, новата корпоративна реалност, в която живее поколение Y. В основата й е именно прозрачността, а насърчението на креативното мислене и повишената продуктивност са други от положителните й страни. Мантрата й вече не е само печалба, а "печалба, хора, планета". "Само бизнеси, които изберат този модел, ще оцелеят в дългосрочен план", завършва Блейки.

Методът работи в
компании като IBM

Независимо дали говорим за българския бизнес или за Уолстрийт реалността е следната: продуктивността на човешкия ресурс е фундаментално важна за успеха на една компания. За да съществува тази продуктивност, за да се създават екипи, работещи като добре смазана машина, е нужен преди всичко добър лидер. Ако не друго, коучингът предлага интересен метод за действие, използващ принципа за създаване на доверие между клиента и коуча, изграждано чрез спазването на ангажименти, насърчение и постоянство. Нима това не е точно нещото, което всеки очаква от компанията си или за която работи?
"Смятам, че с оглед на това, че коучингът работи по целия свят, той има огромен потенциал за подобряване на бизнеса и лидерството в България", коментира за "Стандарт" Атанас Райков, генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа. И наистина, ако коучингът е подхоящ за повишаване продуктивността и развитието на бизнеса в компании като J.P. Morgan, HP и IBM, защо да не работи и в България?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай