Сръбски фолк фурии откриват панаира във Видин

Сръбски фолк фурии откриват панаира във Видин | StandartNews.com

Днес (петък) от 20,30 часа ще бъде открит легендарният видински панаир. Дворът на бившето военно поделение е превърнат в място за търговия, забава и развлечение. Над 100 фирми на производители и търговци от страната са опънали сергии и предлагат разнообразни стоки. По традиция задимяват множество скари, на които цвърчат от кебапчета до цели малки прасенца.

Видинският панаир води началото си от 1892 година. Той е вторият в страната след Пловдивския и е замислен по негов модел. Започнал е като земеделско-скотовъдна изложба, на която идвали гости от близките селища на Румъния и Сърбия, за да видят едрото жито и грозде на съседите. През 1935 г. е обявен за международен. През 1938 година железницата намалява цените на билетите до Видин със 70%, за да дойдат повече хора на панаира. Вечер се събирали по 100 000 души, а опечените кебапчета надминавали 2 млн. броя.

Днес видинският панаир е място за срещи с приятели, забава в бирария или пред откритата сцена с нашумели певци. Тази година концертите открива сръбската фолк звезда Индира Радич. През другите вечери публика ще събират още сръбски изпълнители - Неда Украден, Халрид Муслимович, както и българските Алисия, Теодора, Емануела, Тони Стораро.

За втора година панаирът се организира на ново място - в двора на закритото военно поделение, което се намира до крепостта "Баба Вида".

Чакаме до 10 000 посетители всяка вечер, казаха от общината. Панаирът продължава до 6 септември от 10 часа сутрин до 2 часа на следващия ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай