Спецслужбите затворили "Дунарит"

Спецслужбите затворили "Дунарит" | StandartNews.com

Инвеститори от Европа с интерес към оръжейния завод в Русе
Синдикатите готвят блокиране на Дунав мост, за да защитят 750 работни места

Сигнали от спецслужбите са причина междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките да спре действието на лицензите на русенския оръжеен завод "Дунарит". Информацията обаче е секретна и не може да бъде оповестена. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски, който заедно с военния министър Николай Ненчев са съпредседатели на съвета. Решението е взето на 25 февруари след писмо на председателя на ДАНС Владимир Писанчев със "сериозен сигнал за финансовата сигурност на държавата, свързан с движението на пари". Спряно е действието на двата лиценза на завода - за внос, износ и трансфер на оръжия и за регистрация за брокерска дейност с оръжия между две трети страни. В официалното уведомление на съвета към ръководството на завода като мотив е посочено "нарушаване на изискванията за надеждност и икономическа стабилност". Както ръководството на компанията, така и синдикатите реагираха, че финансовото състояние на дружеството е много добро и то всяка година реализира печалба от над 10 млн. лв.

Всъщност лицензите не са отнети, а спрени. Те са тригодишни и срокът им изтича в края на юни. Без тях обаче заводът, чието производство е основно военно, трябва да затвори и 750 работници да останат без препитание. Продукция за милиони, която е трябвало да замине в неделя за традиционен, стабилен партньор, е била спряна в момента на експедицията. Така фирмата нарушава изпълнението на сключени договори, търпи загуби и губи имидж, обясниха от предприятието.

Синдикатите в "Дунарит" заплашиха с протестни действия, за да защитят работните си места. Обмисля се затваряне на Дунав мост, както и протести пред икономическото и военното министерства в София. "Настояваме за среща с министър Лукарски, за който знаем, че лично е настоял за вземането на лиценза", заяви Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ. "Ако има нарушения и информацията е секретна, не искаме да знаем подробности, но трябва да се осветли какво се случва с фирмата. Иначе ситуацията може да ескалира", добави Никифоров. Синдикатите посочват, че дружеството има договорени поръчки за 2 години напред и всяка една вече е одобрена от междуведомствената комисия. Подозренията са, че отнемането на лицензите може да е свързано с цесия на кредитите на "Дунарит" към КТБ, в резултат на която италианският инвеститор Едуардо Миролио се явява най-големият кредитор на оръжейния завод. "Не са виновни работниците за подобна финансова операция, ние като синдикати просто искаме да защитим работата им", коментира Никифоров. Синдикатите очакват днес да бъдат приети от Лукарски.

Междувременно в София пристигнаха представители на инвеститори от Европа, които проявяват интерес към русенската оръжейница. Става дума за специално създадената за целта "L'ouvrier investment company" от "професионални инвеститори, частни, семейни фирми". "Нашият проект е да инвестираме в отбранителната индустрия в България и по-специално в "Дунарит", да направим фирмата по-конкурентна и да стане лидер не само в България, но и в Европа", заявиха пред "Стандарт" представители на компанията. "Това е европейски проект, работим в близко сътрудничество с европейските власти и сме заинтересовани да се намери изход на текущата ситуация", заявиха от "L,ouvrier investment company". Представителите на фонда са научили за спрения лиценз в края на миналата седмица и са много учудени. "Вярваме, че в България като страна от ЕС ще намерим добри партньори в правителството, ще имаме открит диалог с тях как да възкресим "Дунарит", заявиха френските инвеститори. Те посочват, че решението им да инвестират в България е неотменимо и дългосрочно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай