София Тех Парк с 3 първи копки

София Тех Парк с 3 първи копки | StandartNews.com

Проектът се финансира с 50 млн. евро от ЕС и ще заработи през 2015 г.

София. С три първи копки президентът Росен Плевнелиев даде старт на проекта за изграждане на "София Тех Парк". Това са ключовите обекти, от които ще зависи бъдещето на целия проект.

10,4 млн. лв. без ДДС ще струва изграждането на лабораторния комплекс, където науката и бизнеса ще си сътрудничат в развиване на нови идеи и решения, които да са приложими на практика. Лабораториите ще се управляват съвместно от ръководството на "София Тех Парк" и БАН, заедно с нейните институти и университети, обясниха изпълнителният директор на проекта Елица Панайотова и председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Комплексът се изгражда от Обединение "Телекомплект ТА" (което включва "Телекомплект" АД и "Тилев Архитекти" ООД). Около 9,2 млн. лв. трябва да бъдат инвестирани в бизнес инкубатора, в който стартиращи млади компании ще могат да развиват идеите си и да ги превърнат в готови продукти.

Третият обект, чиято първа копка бе направена вчера, бе на "Експериментариума" и пешеходния мост към него. Именно това е сградата, в която външни посетители и деца ще могат интерактивно да се запознават с най-новите научни достижения. Музеят и довеждащото съоръжение ще бъдат изградени срещу 3,9 млн. лв. от Обединение "Експо Тех Парк" (което включва "Трейс груп холд" АД, "Планекс" ООД и "Иво Петров Архитекти" ООД). Проектът "София Тех Парк" се финансира с 50 млн. евро по ОП "Конкурентоспособност", като през втория програмен период е предвидено в него да бъдат инвестирани още 70 млн. евро от Европа. Реалната му работа трябва да започне още през 2015 г.

"Проектът ще позволи на страната ни да намери достойно място сред високотехнологичните европейски държави и ще подкрепи иновациите и индустриите на бъдещето в България", заяви президентът Росен Плевнелиев. Според него "София Тех Парк" ще спомогне преодоляването на слабостите на родната икономика и има силен потенциал да се превърне в център на технологичния напредък в страната ни. На церемонията присъстваха още столичният кмет Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса и на университетите - партньори в проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай