08:15 ч.

01.11.17

4 мин.

0

4

0
София става умен град

"Виваком" е изградила LoRa в столицата в технологично партньорство с Nokia


София прави сериозна крачка напред в развитието си като умен град и има реален шанс да се нареди сред световните интелигентни градове като Ню Йорк, Амстердам, Барселона и Хелзинки. Това е възможно благодарение на LoRa – технология за изграждане на безжични комуникационни мрежи от нов тип, които осигуряват свързаност между всякакъв тип обекти, давайки им възможност да комуникират помежду си бързо и ефективно и без необходимост от СИМ карти. Това стана ясно от думите на Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на "Виваком". Компанията е изградила мрежата в София в технологично партньорство с Nokia. „Инвестираме, за да бъдем активен участник в изграждането на нов, по-добър начин на живот и устойчивото развитие на градовете ни", каза Атанас Добрев.


LoRa (Long Range) е технология, използваща радиочестотен спектър в под-гигахерцовия диапазон (863 - 870 MHz за страните от Европейския Съюз) за комуникация с ниска мощност между много на брой устройства - сензори и базови станции, които са разположени върху обширна територия. Технологията покрива изискванията по отношение на Интернет на Нещата (Internet of Things) – предлага сигурна двупосочна комуникация, мобилност и услуги, свързани с локализация. Всичко това е с изключително нисък разход на енергия – LoRa позволява батерията на всяко едно от устройствата, комуникиращи си в мрежа, изградена по тази технология, да бъде експлоатирана до 10 години.


LoRa е само една от възможностите за превръщането на столицата ни в интелигентен и устойчив град, а умните решения за управление на процесите в града и бизнеса са многобройни. „Въпреки че днес Internet of Things е осезаема реалност, ние смятаме, че това е едва началото на изключително значима технологична и бизнес трансформация. Визията на Nokia за следващата стъпка към т. нар. „програмируем свят" предвижда една ултра-свързана среда, в която огромен брой взаимно комуникиращи си устройства са обвързани с интелигентност, построена върху огромни масиви от информация. Тя ще допринесе за автоматизиране, опростяване и подобряване на човешкия живот в много области като умните градове например. Те, от своя страна, ще направят живота в урбанизираните региони по-умен, по сигурен и по-устойчив", обясни Мартин Богоев, управляващ директор на Nokia Networks за България.


„България е 9-та в света и 6-та в Европа по скорост на 4G мрежата, изпреварвайки Англия, Франция и Германия. Имаме всички предпоставки да се наредим и сред първите, които превръщат градовете си в умни и свързани еко системи в полза на хората", допълни Радослав Златков, главен технически директор на "Виваком".
Атанас Добрев обясни какво е умен град. По думите му това е градът да знае какво ще се случва и да се променя, за да е удобен за гражданите си. В това отношение има две предизвикателства, които трябва да се имат предвид. Първото е, че градовете ще стават все по-големи. Второто е опазването на околната среда, за да може хората не само да живеят добре днес, но да осигурят добро бъдеще и на следващите поколения.


Добрев представи и възможностите, които дава мрежата LoRa:
1. Интелигентни системи за паркинги, които показват на водачите най-близкото свободно място за паркиране и ги навигират до там.
Това може да стане с поставянето на сензори под всяко паркомясто, които да изпращат информация на автоматизирана система, а хората да получават на телефоните си съобщения.
2. Умни кръстовища - отчитат трафика и пропускат колите така, че да се предотвратят задръстванията.
3. Видеонаблюдение, което да дава възможност на хората да са спокойни по всяко време в града си. Статистиката сочи, че при видеонаблюдение престъпността спада с 30%. В случая обаче не е достатъчно да има монтирани камери, но и те да са в изправност.
4. Контрол на качеството на въздуха. Сега в София работят 5-6 станции, но те са крайно недостатъчни. Нужни са повече датчици, данните от които да се събират от централизирана система и отново чрез съобщения по телефона хората да са информирани за случващото се. Така и общинските служби могат много по-лесно да вземат мерки, като бързо открият източника на замърсяване.
5. Датчици, които да следят нивото на реките и язовирите и да предупреждават за евентуални бедствия.
6. Умни контейнери за боклук. Те ще дадат възможност да се знае реалната ситуация - има ли нужда от изхвърляне и ще се контролира работата на камионите за сметопочистване.
7. Интелигентно осветление, даващо по-голяма сигурност за гражданите, както и спестяване на разходи за електроенергия на общините. Лампите може да светват, когато по улицата има движение, а при изгоряла крушка - ще може да се разбира веднага.
8. Дистанционно и интелигентно отчитане на водомери, електромери и други измервателни устройства за бита, което ще спести време и разходи за заплати на служители.


"Виваком" вече има разработени технологични решения на много от проблемите, свързани с управлението на транспорта, трафика, водите и електроенергията, които реално могат да подобряват качеството на живот в града и извън него, казаха от компанията.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:20 · 02.11.2017
само помияритe дeто сe разхождат по улицитe са ви умни
Потребител · 14:57 · 01.11.2017
Umen grad s kasina prostututki 4algadjiiki ubiistva i tap narod mrasen grad S mrasni prostazi po savedenijata
Потребител · 10:32 · 01.11.2017
За съжаление!!!
123 · 09:28 · 01.11.2017
Умен град, ама с прости хора.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент