Шефът на "Амазон" трети по богатство в света

Шефът на "Амазон" трети по богатство в света | StandartNews.com

Акциите на компанията са скочили с 50% от февруари насам

Шефът на онлайн гиганта "Амазон" Джеф Безос е станал третият най-богат човек в света благодарение на печалбите и доброто представяне на борсите на компанията му, съобщава "Форбс". Според временната класация на световните богаташи Безос е изпреварен само от основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс и собственика на модната компания "Зара" Амансио Ортега.
Състоянието на Безос вече се оценява на 65,3 млрд. долара. Това на Гейтс е 78 млрд., а на Ортега - 73,1 милиарда. Заслуга за напредъка на Безос имат най-вече растящите печалби на "Амазон" и ръстът на акциите на компанията. Наскоро бе обявено, че печалбата е скочила с 31% през второто тримесечие на годината, в сравнение със същия период на 2015 г. Акциите пък регистрират 50% ръст от началото на годината и само в четвъртък са скочили с 2%.

Самият Безос е роден в Мексико и е възпитаник на университета "Принстън", като след това работи на "Уолстрийт". Създава "Амазон" през 1994 година като онлайн книжарница. Днес в магазина се продават всевъзможни стоки, както и допълнителни услуги под формата на платено членство. Доскоро компанията бе известна с това, че се разширява усилено, но регистрира много малки печалби. През последната една година обаче тази тенденция се е променила и компанията отчита драматичен ръст на нетните приходи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай