Ройтерс: Societe Generale близо до продажбата на банката си в България

Ройтерс: Societe Generale близо до продажбата на банката си в България | StandartNews.com

Водят се финални разговори с ОТР, собственика на Банка ДСК, очаква се сделката да бъде обявена до броени дни

Френската банка Societe Generale води финални разговори за продажба на българското си звено на унгарската банка OTP, която е собственик на Банка ДСК в страната. Вероятно сделката ще бъде обявена още този месец, съобщи Ройтерс, като цитира двама източници, запознати с процеса.

Очаква се френската кредитна институция да продаде и банката си в Албания на OTP, твърдят източниците, което е част от стратегията на банката за продажбата на по-малки активи и такива, които нямат потенциал за синергии в рамките на групата.

SocGen също така обмисля продажбата на полската сибанка Eurobank, заявиха инвестиционни банкери миналия месец, а френската банка обяви в понеделник продажбата на звеното си за частно банкиране в Белгия на ABN AMRO.

"Сделката (в България) е до голяма степен договорена. Централната банка вече проведе предварителна среща с Банка ДСК (българското звено на ОПТ)", каза единият източник.

Societe Generale и OTP отказаха да коментират,съобщи Economic.bg.

"Очаква се сделката в България да бъде обявена през август, вероятно до края на тази седмица", каза другият източник, добавяйки, че Societe Generale също е близо до продажбата на малката си банка в Албания на OTP.

Societe Generale Експресбанк е седмата по големина банка в България с активи от 6.7 млрд. лева (4 млрд. долара) към юни, показват данните на централната банка.

При обединение на Банка ДСК и Societe Generale Експресбанк, те ще се превърнат в най-голямата банка по активи в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай