Рекорден ръст на приходите отчете „Спиди" за първото тримесечие на 2015 г.

Рекорден ръст на приходите отчете „Спиди" за първото тримесечие на 2015 г. | StandartNews.com

Най-голямата куриерска компания на българския пазар публикува финансовия си отчет за първо тримесечие на 2015 г. Дружеството отчита значителен ръст за периода от 63% спрямо същия период на 2014 г. и достига консолидирани приходи от 28,1 млн. лв. Основен принос за ръста дават приходите на придобитата в края на 2014 г. компания в Румъния, като външните пазари вече имат 35% дял в общите приходи на дружеството.

При съпоставими резултати (без ефекта на придобиването) приходите на Спиди в България нарастват с 13.5%, а в Румъния с 19%.

Продължава тенденцията от последните години за ръст над средния за компанията на приходите от международните и палетни пратки.

Разширяването на мрежата от офиси има позитивен ефект върху разходите за доставка и удобство за индивидуалните клиенти. По-малкият размер на пратките, обичаен за индивидуалните клиенти, води и до по-нисък приход средно на пратка, което обяснява изпреварващия ръст на превозените пратки от 64%, спрямо този на приходите.

Освен в новите сегменти, Спиди АД реализира висок ръст и в традиционния си сегмент на пакетите, благодарение на силните си конкурентни предимства при големите пратки и фокусът върху корпоративните клиенти.

Оперативната печалба (EBITDA) през първото тримесечие на 2015 г. е в размер на 5,45 млн. лв. като се повишава с 33% спрямо същия период на 2014 г.

Значителното увеличение на активите през 2014 г. в резултат на инвестиционната програма за придобиване на дружества и нови транспортни средства доведе до ускорено нарастване на финансовите разходи с 90% и амортизациите с 86% през първото тримесечие на 2015 г. Независимо от тези ефекти Спиди АД увеличава консолидираната си печалба за периода с 6,4% до 2,7 млн. лв.

На 29 aприл 2015 г. дружеството публикува покана за Годишно общо събрание на акционерите, което ще се проведе на 2 юни 2015 г. Съветът на директорите предлага да се разпредели дивидент от 5,6 млн. лева или 1,05 лв. на акция преди облагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай