Прибират до 900 кг/дка цвят от лавандула

Прибират до 900 кг/дка цвят от лавандула | StandartNews.com

Добивите от пшеница в Добруджа по-високи от миналата година

Рекордни добиви от лавандула прибират в Добруджа. Номер 1 са полетата в община Каварна, където стопаните прибраха средно по 900 кг от декар. Според данните на земеделската дирекция, от реколтираните до момента над 4 хил. дка с етерично-маслената култура, средният добив на лавандулов цвят е 542 кг/дка. С добри постижения са и стопаните в Генерал Тошево - 750 кг/дка, Тервел - 550 кг/дка. Най-нисък среден добив на лавандула отчитат земеделците в Добрич град - 229 кг/дка и Добричка община - 295 кг/дка. Последни в прибирането на цвета са стопаните от община Балчик.

На приключване е и жътвата на пшеницата в региона, като в края на миналата седмица бяха реколтирани над 98 % от засетите площи. Произведеното до този момент количество пшеница само в Добричка област е 631 597.7 т, като средният добив е 536 кг/дка. Миналата година той е бил 481 кг/дка.

Единствено в две от общините все още тече жътва на зърно, но и там е към края си - в Балчик, където средният добив е 574 кг/дка, и в Генерал Тошево /565 кг/дка/. В останалите общини жътвата е приключена напълно, като само в три стопаните имат среден добив под 500 кг/дка - Крушари - 450 кг/дка, Тервел - 480 кг/дка, и Шабла - 490 кг/дка.
Започна прибирането на фасула, информират от земеделската дирекция, като припомнят, че тази година стопаните имат избор от екологични мероприятия. Едно от тях е засаждане на азотфиксираща култура. Част от земеделците са избрали фасул. До момента по справка на дирекцията в Добричко, са реколтирани 820 дка фасул, като средният добив е 118 кг от декар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай