Представиха добрите примери за експлоатация на стари сгради

Инициативата е на Фондация Пловдив 2019, а домакин беше Галакси Инвестмънт Груп

Представиха добрите примери за експлоатация на стари сгради | StandartNews.com

Успешните модели как се експлоатират стари индустриални сгради в Европа бяха представени на форум в Пловдив. Събитието е по инициатива на Фондация „Пловдив 2019". Домакин бе водещата инвестиционната компания Галакси Инвестмънт Груп. „Пловдив все повече се откроява като център както за правене на бизнес, така и за изкуство и култура. Затова сме убедени, че всяка компания, избрала да работи тук трябва да се ангажира към предизвикателствата на града и да помага с каквото може за развитието му. Нашето културно наследство и начинът, по който го съхраняваме и му придаваме стойност, са основни фактори при определянето на Пловдив и неговата привлекателност като място за живеене, работа и посещение ", коментираха от компанията домакин. Галакси Инвестмънт Груп е първия голям инвеститор от Тютюневия град, който отваря вратите си за подобна дискусия. Компанията е лидер в разработването и управлението на проекти в сферата на недвижимите имоти. Последната й инвестиция Офис Парк Пловдив се превърна в дом за водещи аутсорсинг компании в града под тепетата и продължава да привлича инвеститори.

Лектор на събитието бе Емануеле Курти - археолог и културен мениджър от град Матера - Италия, който сподели опита си в областта на индустриалната археология. Той даде няколко примера за успешна експлоатация на стари сгради –в Италия голяма верига за хранителни продукти се развива именно в тях. Така днес в Рим се експлоатира стара гара – превърната е в съвременен пазар за местни продукти и ресторанти; изоставена обществена библиотека от Болоня е върната към нов живот, а неизползваем киносалон в Милано събира туристи и гости на града. В град Скио фабрика за платове се използва за модерни офиси, за жилища и за провеждане на изложения и събития. Друг пример, който беше даден на дискусията, е с фабрика в Испания – проектът се казва Tabakalerа и включва реконструирана тютюнева фабрика, която работи като културна фабрика и пресечна точка за културата, бизнеса, изкуството.

Kултурното наследство, както материално, така и нематериално, е ценен ресурс за икономически растеж, заетост и социално развитие, както и двигател за културните и творческите индустрии, разказаха от организаторите от Фондация Пловдив 2019. Всяко инвестирано евро в развитието на материалното и/или нематериалното културно наследство води печалба от приблизително 20 евро, споделиха още от екипа на фондацията. Те представиха инициативата „Пловдив - Европейска столица на културата 2019" и „Тютюневият град", като един от водещите проекти в програмата. Целта е да се даде трибуна и място за дискусия и размяна на идеи, така че да се стигне до обща работещи модели, в които бизнесът, културно-историческото наследство и изкуството се развиват заедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай