Пречиствателна станция "Кубратово" посрещна хилядния си посетител

Пречиствателна станция "Кубратово" посрещна хилядния си посетител | StandartNews.com

Невена Трендафилова е 1000-дният посетител в Софийската пречиствателна станция за отпадъчни води Кубратово. Невена е студент първи курс в Медицински колеж „Й. Филаретова" и се обучава в специалност „Инспектор по обществено здраве".

По повод 30-годишният юбилей на съоръжението през цялата 2014 г. столичани, студенти, преподаватели и еколози имаха възможност да се запознаят отблизо с всекидневната работа на СПСОВ Кубратово.

Вече три десетилетия без прекъсване, с капацитет за преработка до 500 000 мЗ вода дневно, „Кубратово" е сред най-големите съоръжения на Балканите по мащаб, технологични характеристики и по капацитет на пречистване на отпадъчни води.

За трийсет години в станцията са пречистени 4, 2 милиарда кубически метра вода, което прави 5 пъти обема на най-големия водоем в България - язовир „Искър". Денонощната и непрекъсната работа допринася за завръщането на живота в съсипаната река Искър по времето на индустриализацията и разрастването на София.

Пречиствателна станция за отпадъчни води „Кубратово" е едно от най-модерните и жизненоважни предприятия на София. Само в периода 2009-2013 г. „Софийска вода" АД инвестира 17 милиона лева в СПСОВ „Кубратово".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай