Правят жп линия до летище Бургас

Правят жп линия до летище Бургас | StandartNews.com

Инвестират още 759 млн. евро, за да се движат скоростни влакове от София до турската граница

До месец пускаме процедурите за модернизация на участъка Елин Пелин - Септември, казва генералният директор на НКЖИ инж. Милчо Ламбрев

- Г-н Ламбрев, още два жп участъка трябва напълно да се рехабилитират, за да бъде изцяло модернизирана жп линията между границите ни със Сърбия и Турция - София - Септември и София - Драгоман. В каква готовност е НКЖИ да открие процедури за обновяване на жп участъка София - Септември, който е по-големият, по-важният и много по-труден за изпълнение?

- Да, на този етап жп участъкът София - Септември е най-важен за нас не само защото е тежък за строителство, но и тъй като е и в по-напреднала фаза като проектиране. Сега сме в процедура за избор на изпълнител на инженеринга на първия и най-лек участък София - Елин Пелин. Надявам се до началото на есента да бъде избран един от 6-имата участници в процедурата за краен изпълнител. Дано няма жалби, за да можем да сключим договор с него и да започне проектирането, а след това - и строителството на участъка София - Елин Пелин.

Що се отнася до участъците Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - Костенец, за тях избраните фирми вече изготвят работните проекти. Теренът там е тежък, сложен, много са съоръженията, които трябва да се проектират, за да можем да постигнем скорости от 160 км/час, но се надявам, че избраните фирми ще се справят и до началото на август ще имаме готови проекти.

След като получим готовите проекти, веднага ще обявим процедури за избор на изпълнителите им.

- Две процедури за двете отсечки?

- Не, процедурите ще бъдат повече, тъй като, както вече обясних, участъците са изключително тежки, за да се справи само един изпълнител. Поради това ще трябва да разбием всеки от двата участъка на няколко лота, за всеки от който ще обявим отделна тръжна процедура. Колко точно ще бъдат лотовете, ще решим едва след като бъдат изготвени работните проекти.

- Кой от двата участъка е по-тежък?

- Ихтиман - Костенец, тъй като там вече ще трябва да напуснем коритото на реката и ще качим по билото на планината, за да постигнем високи скорости.

- Имате ли вече осигурено финансиране?

- Приблизителната индикативна стойност на инженеринга (б.а. - проектиране и строителство) за участъка София - Елин Пелин, е 67 млн. евро. За двата участъка - Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - Костенец, общата индикативна стойност е около 507 млн. евро. А последният участък Костенец - Септември, който е почти равнинен, е около 185 млн. евро. Подчертавам - това са само индикативни стойности, правени на база на наши проучвания. Едва след като бъдат изготвени работните проекти, вече можем да говорим с точни числа.

Надяваме се по-бързо да се справим с тези задачи и да сключим договорите, така че до 2020 г. да бъде готова цялата жп линия София - Елин Пелин - Ихтиман - Костенец - Септември.

Самото финансирането на отсечката София - Елин Пелин ще бъде по Механизма "Свързана Европа", а на останалите отсечки - по ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" (ОПТТИ).

Имайки предвид, че нашите планове са до октомври тази година да завършим трите лота на жп линията Септември - Пловдив, както и жп възелът Симеоновград, в края на годината ще имаме една напълно модернизирана жп линия от гара Септември до турска/гръцка граница. Знаете, че проектите за нейното обновяване се финансираха по ОП "Транспорт 2007-2013".

- А какви са плановете за линията София - Драгоман, за да бъде напълно завършена цялата линия между границите ни със Сърбия и Турция?

- Що се отнася до направлението София - Драгоман, там има избрани изпълнители, които в момента проектират отделните участъци. Появиха се обаче и сериозни проблеми. Доколкото разбрахме, консорциумът, който проектира отсечката София - Волуяк заедно с коловозното развитие на Централна гара София, е в затруднено положение, тъй като едната фирма в него е изпаднала в несъстоятелност. Това ще рече, че консорциумът се разпада и поради това ще се наложи да прекратим договора с него, за да изберем нов изпълнител, тъй като явно обединението няма да се справи със задачата. Финансирането на участъка София - Волуяк е по Механизма "Свързана Европа".

Що се отнася до отсечката Волуяк - Драгоман, финансирането за нея е по ОПТТИ. Там вече проектирането тече, но пък срещаме сериозни проблеми при общественото обсъждане, с несъгласие от страна на населението за трасето, което се проектира за новата високоскоростна линия. Така че и там имаме проблеми, за да се намерят оптималните варианти и за трасетата, и за коловозното развитие на гарите, тъй като се оказва, че и гара Драгоман е проблемна, която трябва да се превърне в обща гранична гара със Сърбия, гара Костинброд също, а и други гари.

- Друг голям проект, който се финансира по ОПТТИ, е Фаза 2 на модернизацията на жп линията Пловдив - Бургас. В каква готовност сте за обявяване на процедурите по нея?

- Да. Знаете, че Фаза 1 на проекта Пловдив - Бургас е пред завършване. Сега усилено подготвяме документацията за Фаза 2, като даже в момента текат процедурите за избор на изпълнители за обновяването на жп участъците Оризово - Скутаре и Завой - Зимница. Индикативната стойност на Скутаре - Оризово (29 км) е 40,4 млн. евро, а на Завой - Зимница (7 км) - 7 млн. евро. За тях имаме постъпили 10 оферти, по които тръжната комисия работи.

За останалите 8 лота тепърва ще излезе тръжната документация и процедурите ще бъдат обявени в най-скоро време. Индикативната стойност на цялата Фаза 2 на проекта Пловдив - Бургас е 320,9 млн. евро, а заедно със строителния надзор, техническата помощ и разходите за археология е 343,6 млн. евро. Надяваме се до средата на август да бъде готова документацията и да обявим процедурите.

Към Фаза 2 на проекта Пловдив - Бургас са включени и двата лота - жп възел Пловдив и изграждането на жп връзката между летище Бургас и жп гара Бургас. Първият е на стойност 25,6 млн. евро, а вторият - 28,5 млн. евро. Надяваме се заедно с възел Бургас да направим и техническо проектиране на отсечката Бургас - Сарафово и евентуално - до к.к. Слънчев бряг. Знаете, че тази задача ни беше поставена от премиера Бойко Борисов в края на 2015 година. Мисля, че до летище Сарафово ще се справим без проблем. За отсечките Сарафово - Поморие и Поморие - Слънчев бряг обаче ще бъде доста по-сложно, тъй като там ще трябва да се отчуждават земи и със сигурност ще имаме проблеми с хората и екозащитни организации. Затова идеята ни е на първо време да стигнем до летище Бургас, за да можем да поемем част от пътникопотока на самолетите и да го отвозим до центъра на Бургас с екологичния жп транспорт. А след това да стигнем и до Слънчев бряг, за да има директна жп връзка между Бургас и най-големия ни черноморски курорт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай