Правят нов бизнес център в Младост

Правят нов бизнес център в Младост | StandartNews.com

Полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC) притежава два търговски центъра у нас – Галерия Стара Загора и Галерия Бургас. Но сега GTC ще разшири дейността си на пазара на офиси, става ясно от годишния й финансов отчет за 2016 г. През миналата година инвестиционната група е придобила парцел в столичния квартал „Младост IV" в близост до Бизнес парка за над 11,7 млн. лева. През тази година се планира да започне строителството и на офис сграда върху терена – Адванс Бизнес Център.

GTC е учредила и дружество Адванс Бизнес Център ЕАД с 50 хил. лева капитал, което да управлява инвестицията. Сградата ще бъде клас А, на 11 етажа и с отдаваема площ от около 14 хил. кв.м и над 400 подземни и надземни паркоместа.

Компанията е привлечена от пазара на офиси в София заради бързите темпове на усвояване на офис площите. В отчета й се посочва, че усвояването за периода януари-септември 2016 г. се увеличава с 9% до почти 105 хил. кв.м на фона на продължаващата експанзия на фирмите от аутсорсинг индустрията и ИТ сектора.

Компанията подчертава, че наемите остават стабилни на ниво от 13 евро на кв.м, а делът на незаетите площи през третото тримесечие на миналата година в 15-те водещи офис проекта на пазара е под 3%.

Българските молове подобряват позициите си

За първи път GTC групира активите си според пазарите, на които оперират, а не представя резултатите им поотделно. Двата мола на компанията у нас са групирани с активите й във второстепенните градове в Хърватия и Румъния, заради което не може да се прецени как се представят търговските центрове в Стара Загора и Бургас спрямо миналата година.

Заетостта и на двата мола обаче остава стабилна – средно 97%, при средна заетост на всички активи на компанията от 94%, а на търговските площи – от 95%. Балансовата им стойност също се увеличава за една година – от 54,9 млн. евро до 57,2 млн. евро, като възлиза на 5% от общата балансова стойност на активите на групата.

Средният договор за наем, сключен с търговците в двата мола, е за 5,2 години, средният наем е 10,5 евро на кв.м, а постигнатата доходност за инвеститора е 8,6%, отчитат от компанията.

Инвестиционният пазар на имоти в България

Според GTC инвестиционният интерес към пазара на офиси в България се увеличава заради стабилните фундаменти на пазара. Фокусът е върху качествените, доходоносни активи. Доходността остава под натиск и вече се движи около 8 на сто, посочват от компанията.

Според GTC, сред активните международни фондове, които в момента проучват българския пазар, са Kildare, Griffin Capital, PIMCO, New Europe Property Investments (NEPI), които вече придобиха The Mall на „Цариградско шосе" в София, и Reef Investment.

За пазара на търговски площи компанията подчертава, че в София няма нови проекти, но пък се засилва активността във второстепенните градове на България. Продължават и ремонтни дейности по вече съществуващи проекти, които се конкурират за разширяващите дейността си търговски вериги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай