Посланикът на САЩ на гости в „Асарел-Медет"

Посланикът на САЩ на гости в „Асарел-Медет" | StandartNews.com

Ерик Рубин впечатлен от трезора на златното съкровище в Панагюрище

Посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, придружен от съпругата си Никол, бе гост на „Асарел-Медет" в Панагюрище. Председателят на Надзорния съвет на компанията Димитър Цоцорков и изпълнителният директор инж. Делчо Николов представиха пред гостите проектите за дългосрочно устойчиво развитие и инвестициите в модерна техника, нови технологии, опазване на околната среда и безопасност на труда за над 1,1 млрд. лева от 1999 до 2017 г.

В разговорите бяха дискутирани възможностите за разширяване на контактите на дружеството със сродни фирми в САЩ. Посланикът и придружаващата го делегация се запознаха със системата за автоматизирано управление на рудник „Асарел", иновативната Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед, рекултивираните минни терени и развитието на биоземеделието в близост до компанията.

След обиколката Ерик Рубин остави послание в Почетната книга на „Асарел-Медет" АД. „Вашата компания е модел за американско-българско партньорство и за социален и екологично отговорен бизнес". По-късно той и Димитър Цоцорков поднесоха цветя пред паметната плоча на големия американски журналист Дженурелиус Макгахан, чиито репортажи от изпепеленото през 1876 г. Панагюрище разтърсиха Европа.

Посланикът на САЩ и ръководството на „Асарел-Медет" АД посетиха и комплекс „Каменград", където бяха посрещнати под акомпанимента на 10-годишния пианист Тома Даракчиев, възпитаник на музикалното училище „Любомир Пипков". Талантливото момче впечатли гостите и получи персонална покана от съпругата на г-н Рубин, да свири в резиденцията на посолството на САЩ у нас. Американците не скриха възхищението си от залата трезор на Панагюрското златно съкровище. В Историческия музей те почетоха и паметта на проф. д-р Лъчезар Цоцорков пред неговата паметна плоча.

Американската делегация посети и болницата „Уни Хоспитал", където разгледа US оборудването. Ерик Рубин проведе и работна среща с кмета на общината Никола Белишки и заместник-кмета Галина Матанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай