ПИБ взима активите на корабостроителницата

ПИБ взима активите на корабостроителницата | StandartNews.com

На търга банката кредитор на предприятието е дала оферта от 47,5 млн. лв.

Основният кредитор на "Бургаски корабостроителници" - Първа инвестиционна банка (ПИБ), е поискал възлагане на активите на дружеството за сметка на дълга му. Това заяви за Investor.bg частният съдебен изпълнител Таня Маджарова.

Тя беше категорична, че ПИБ не е новият собственик на бургаското предприятие, тъй като няма прехвърляне на собствеността, а само проведен търг за активите. Банката кредитор е придобила основните производствени активи на "Бургаски корабостроителници" на търг за 47,5 млн. лв., заяви Маджарова. Тя уточни, че искът на банката е за непогасени кредити в размер на близо 30 млн. евро. Банката е предоставила на предприятието три кредита.

Маджарова посочи, че предстои разпределението и превеждането на сумите, както и изчакване на сроковете на жалбите по съдебните дела, с които се иска обявяване на "Бургаски корабостроителници" в несъстоятелност. По думите на съдебния изпълнител това ще отнеме поне месец. Фирми и работници също имат претенции към предприятието. Банката ще може да направи по-късно прихващане на суми, които има да получава от корабостроителницата, за сметка на сумата, която трябва да внесе за покупката, поясни Маджарова.

Търгът за активите на корабостроителницата беше организиран по искане на банката в средата на март. Началната цена на активите - терени с площ над 700 дка, производствени и административни сгради, беше почти 47 млн. лв.
През декември 2013 г. 140 работници в "Бургаски корабостроителници" бяха съкратени, като всеки от тях има да получава по няколко заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай