Отчитат дистанционно водомерите в София

Отчитат дистанционно водомерите в София | StandartNews.com

Първият реален проект за интелигентно отчитане на потребление, който извежда София крачка напред по пътя към умния град, вече е факт чрез мрежата от ново поколение LoRа. Той е реализиран за „Софийска вода" от VIVACOM и Qubiqo.

Пилотният проект представлява система за дистанционно събиране и анализ на данни от водомери на сградите в един софийски квартал. Проектът е новаторски не само за България, но и за цялата международна дейност на VEOLIA, тъй като "Софийска вода" е първата компания от групата, която внедрява подобна технология. Системата осигурява в реално време данни за разхода на вода от всички водомери, където са монтирани устройствата.

Събирането на данните става със сензорни устройства, които използват изградената от VIVACOM мрежа за трансфер на данни от ново поколение - LoRa. Устройствата събират и изпращат данните през определен интервал от време.

Информацията от сензорите е достъпна в приложението Q Data, което освен визуализация на получените данни, осигурява и първичен анализ по предварително зададени индикатори.

Иновативният проект дава редица възможности на "Софийска вода" АД за повишаване качеството на услугите. Успешното му приключване ще доведе до следващата логична и планирана стъпка в развитието на компанията - изграждането на цялостна система, която да покрива основните консуматори на вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай