Оспорват прихващания в КТБ за 448 милиона

Оспорват прихващания в КТБ за 448 милиона | StandartNews.com

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) са оспорили прихващания на обща стойност 448,16 млн. лв. Това се посочва в писмо на синдиците Ангел Донов и Кристи Маринова до министъра на финансите Владислав Горанов по повод питане на депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок. Освен това има обезпечителни производства срещу длъжници на банката, както и срещу поръчители и солидарно отговорни лица на обща стойност 437 млн. лв.
Синдикът използва всички предоставени от закона способи за оспорване на извършените прихващания, с цел защита интересите на кредиторите и попълване масата на несъстоятелността, гласи писмения отговор на синдиците. Изготвят се и предстои да бъдат предявени искове за атакуване на всички прихващания, които ще бъдат депозирани пред компетентния съд в установения от закона срок, посочват синдиците. Припомняме, че след като КТБ беше затворена много компании и граждани направиха прихващания на техни влогове, които не са гарантирани, със задължения към трезора.
Резултатът от всички стъпки, които вече са предприети, са функция от решенията на съдилищата в съответните юрисдикции и основно на съдилищата в България, с оглед на което окончателни (необжалваеми) резултати от водените съдебни дела могат да се очакват в един бъдещ период от време, пишат Ангел Донов и Кристи Маринова.
В отговор на друг депутатски въпрос от месец септември, синдиците на КТБ посочиха, че парите по сметки и наличностите в касите на затворената КТБ са 577,84 млн. лв. Или това е сумата, събрана досега от длъжниците на банката, която може да бъде веднага разпределена. Основен кредитор на КТБ стана Фондът за гарантиране на влоговете в банките, след като той изплати гарантираните депозити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай