Осъдиха Johnson & Johnson заради причиняване на рак

Осъдиха Johnson & Johnson заради причиняване на рак | StandartNews.com

Johnson & Johnson бе осъдена от американския съд да плати 55 млн. долара обезщетение на жена, която твърди, че талк пудрата и е причинила рак на яйчниците. Компанията смята да обжалва присъдата, съобщава Reuters.

Това е вторият съдебен процес, който J&J губи, а е изправена пред още 1200 дела с обвинения за неадекватно предупреждение на потребителите за риск от ракови заболявания след употребата на талк продуктите.

След триседмичен процес в Мисури съдебното жури реши да се оттегли за ден, преди да се завърне с присъда в полза на потърпевшата Глория Ристесунд.

Говорителят на Johnson & Johnson Керъл Гуудрих заяви, че присъдата не е адекватна, тъй като компанията провежда изследвания на безопасността на козметичните талк продукти в продължение на 30 години. Гуудрих потвърди, че присъдата ще бъде обжалвана, а компанията ще продължи да се бори, за да докаже безопасността на своите продукти.

Ристесунд твърди, че е ползвала талк продуктите Baby Powder и Shower to Shower Powder в продължение на десетилетия. В момента ракът и е в ремисия, пише economic.bg.

През февруари J&J загуби първото си дело. Тогава съдът в американския щат Мисури взе решение компанията да плати обезщетение от 72 млн. долара на семейството на жена, починала от рак на яйчниците. И в този случай се смяташе, че именно талк пудрата е причинителя на заболяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай