Новата концепция на БенчМарк Бизнес Център работи успешно при 57% заетост на офис площите

Новата концепция на БенчМарк Бизнес Център работи успешно при 57% заетост на офис площите | StandartNews.com

Ед­но от най-важ­ни­те ре­ше­ния за про­мя­на е зат­ва­ря­не­то на ат­ри­у­ми­те със стък­ло, ка­то по то­зи на­чин се за­паз­ва ос­нов­но­то им пре­дим­ство - при­ток на ес­тес­тве­на свет­ли­на до вът­реш­ни­те час­ти на офи­си­те. В съ­що­то вре­ме се пос­ти­га раз­де­ля­не на от­дел­ни­те ета­жи. То­ва е важ­но, ко­га­то на­е­ма­те­ли­те са по­ве­че от един. Зат­ва­ря­не­то во­ди и до на­ма­ля­ва­не на ме­сеч­ни­те раз­хо­ди за кон­су­ма­ти­ви - ос­нов­но те­зи за за­топ­ля­не и ох­лаж­да­не.

Свет­ла­та ви­со­чи­на на по­ме­ще­ни­я­та и раз­по­ло­же­ни­е­то из­ток-за­пад се оказ­ват пре­диз­ви­ка­тел­ство за кли­ма­тич­на­та и вен­ти­ла­ци­он­на сис­те­ма. С цел по­доб­ря­ва­не на мик­рок­ли­ма­та в сгра­да­та, та­зи сис­те­ма e раз­де­ле­на (фи­зи­чес­ки и соф­ту­ер­но) на из­точ­на и за­пад­на. По то­зи на­чин в меж­дин­ни­те пе­ри­о­ди (про­лет, есен), ко­га­то из­точ­на­та фа­са­да е ог­ря­та от слън­це­то, а за­пад­на­та е в сян­ка мо­же да се ме­на­жи­ра под­хо­дя­ща тем­пе­ра­ту­ра в раз­лич­ни­те ра­бот­ни по­ме­ще­ния.

Ем­бле­ма­тич­на със сво­я­та ар­хи­тек­ту­ра, Бен­чМарк Биз­нес Цен­тър е мо­дер­на сгра­да, със­то­я­ща се от клас "А" офи­си и тър­гов­ски пло­щи, раз­по­ло­же­на на из­точ­ния вход на сто­ли­ца­та. Ра­йо­нът ве­че се офор­мя ка­то биз­нес ло­ка­ция и пред­стои да се раз­ви­ва, до­пъл­ни­тел­но под­по­мог­нат от бли­зос­тта на мет­рос­тан­ция "Ца­риг­рад­ско шо­се". За­ра­ди сво­я­та уни­кал­ност през пос­лед­ни­те го­ди­ни сгра­да­та по­па­да под про­жек­то­ри­те и мо­же да бъ­де ви­дя­на в ре­ди­ца ви­део кли­по­ве и рек­ла­ми, сни­ма­ни у нас. Про­ек­тът на сгра­да­та е де­ло на ар­хи­тек­та със све­тов­на ка­ри­е­ра - Сте­фан Доб­рев, но по­я­ва­та й на бъл­гар­ския па­зар ка­то че ли из­пре­вар­ва вре­ме­то си или прос­то не се случ­ва в под­хо­дя­щия мо­мент.

През 2010 го­ди­на, ко­га­то стро­и­тел­ни­те дей­нос­ти прик­люч­ват, кри­за­та на имот­ния па­зар нас­тъп­ва ряз­ко и сдел­ки­те за­ми­рат. През то­зи пе­ри­од ин­вес­ти­то­рът има за цел да от­да­де це­лия про­ект на един на­е­ма­тел, за да за­па­зи пър­во­на­чал­на­та идея на про­ек­тан­та. Но тър­се­не в та­ки­ва ма­ща­би лип­сва, а за на­е­ма­те­ли­те, ко­и­то се нуж­да­ят от по-ма­лък обем по­ме­ще­ния, кон­цеп­ци­я­та е да­леч­на и труд­на за въз­при­е­ма­не. Най-ви­со­ки­ят ат­ри­ум (50 м.), из­граж­дан у нас, се оказ­ва по-ско­ро при­тес­не­ние за на­е­ма­те­ли­те и не­поз­на­ва­не­то на пре­дим­ства­та му в мо­мент, в кой­то на па­за­ра лип­сва тър­се­не, на­ла­га про­мя­на в кон­цеп­ци­я­та. Адап­ти­ра­не­то на пър­во­на­чал­ни­те пла­но­ве и про­ек­тни ре­ше­ния към те­ку­щи­те изис­ква­ния на род­ния по-ско­ро кон­сер­ва­ти­вен па­зар от­не­ма око­ло 6 ме­се­ца.

Ком­плект от вът­реш­ни пре­ус­тройс­тва прев­ръ­щат про­ек­тът в ин­те­ре­сен. Към днеш­на да­та, сво­бод­ни офис по­ме­ще­ния има на ета­жи от 6 до 11, как­то и на 1-ви над­пар­те­рен етаж. Ка­то все­ки от тях е с раз­лич­на квад­ра­ту­ра, ко­е­то поз­во­ля­ва да се от­го­во­ри на раз­ли­чен тип тър­се­не. Про­цен­тът об­щи пло­щи е ед­ва 7%, а част от ета­жи­те раз­по­ла­гат със стъ­па­ло­вид­ни те­ра­си, ко­и­то се прев­ръ­щат в сво­е­об­раз­ни зе­ле­ни пок­ри­ви.

Дос­тъ­път до сгра­да­та е из­клю­чи­тел­но бърз без зна­че­ние от ви­да тран­спорт, кой­то се из­пол­зва. От Бен­чМарк Биз­нес Цен­тър до най-цен­трал­на­та точ­ка на Со­фия се сти­га за по-мал­ко от 10 мин. с ко­ла, ка­то по тра­се­то ня­ма ни­то един све­то­фар. Ус­по­ред­но на глав­ния бу­ле­вард, пред цен­трал­ния вход е из­гра­де­но 5 м. ло­кал­но плат­но, ко­е­то улес­ня­ва дос­тъ­па и по­ви­ша­ва си­гур­нос­тта на ра­бо­те­щи­те и по­се­ти­те­ли­те. В не­пос­ред­стве­на бли­зост има мет­ро стан­ция, са­мо на 4 спир­ки от ле­ти­ще Со­фия. Из­гра­ден e тро­то­ар от сгра­да­та до мет­рос­тан­ция Ца­риг­рад­ско шо­се, поз­во­ля­ващ без­пре­пят­стве­но и бе­зо­пас­но прид­виж­ва­не на ра­бо­те­щи­те в сгра­да­та до и от мет­ро­то. На раз­по­ло­же­ние е и удоб­на ав­то­бус­на ли­ния от Ор­лов мост, как­то и мар­шрут­ни ли­нии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай