НКЖИ започва рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас

От 4 септември за 65 дни спира движението на влакове между Скутаре и Оризово

НКЖИ започва рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас | StandartNews.com

От 4 септември стартираме Фаза 2 на проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив - Бургас. Това съобщи за "Стандарт" генералният директор на НК "Железопътна инфраструктура" инж. Красимир Папукчийски. От тази дата за 65 дни прекъсваме влаковото движение в участъка Скутаре – Оризово, всички бързи влакове за и от Бургас ще се движат през Димитровград. Пътниците няма да почувстват никакъв дискомфорт от промяната, тъй като запазваме времето за движение на влаковете, записано в графика от декември 2016 г., категоричен бе шефът на НКЖИ.

Договорът за модернизация на участъка Скутаре -Оризово на стойност близо 63.5 млн. лв. без ДДС, беше сключен на 07.11.2016. Изпълнител на проекта е обединението "Европейски железници", което включва компаниите "Трейс груп холд", "Инфраструктурно строителство" и "РВП Илиянци". Строителен надзор ще се упражнява от "Ежис – ЕТП–Ай Си Джи", съставено от "Ежис Полша", "Ежис България", "Евротранспроект", "Инфра консулт груп" и "МАП Интернасионал".
Вторият етап от рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас е насрочен за догодина, когато ще прекъснем движението в участъка Скутаре - Белозем, обясни инж. Папукчийски.

Финансирането на двата участъка е по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТТИ). Предстои стартирането и на процедурата за изграждане на сигнализация и телекомуникации, включително и диспечерското управление, по цялата линия Пловдив - Бургас. Очакваме много сериозен интерес към нея, тъй като инвестициите там са над 200 млн. лв., подчерта генералният директор на НКЖИ.

В началото на септември започва строителството на участъка София - Елин Пелин. Изпълнител там е консорциум между унгарската компания "Келет" и хасковската "АБ", а финансирането от 120 млн. без ДДС е по Механизма "Свързана Европа".

В сряда лично директорът на НКЖИ инспектирал строителните дейности на 4-те нови автомобилни надлези, които се изграждат с финансиране по ОПТТИ по жп линията Септември - Пловдив. Това са много тежки за строителство съоръжения, с набиване на много пилоти, с участието на голям брой тежка строителна механизация и персонал, но строителството засега се изпълнява в срок, коментира инж. Папукчийски. Надлезите се изграждат на гарите Тодор Каблешков и Стамболийски и в междугарията Огняново - Стамболийски и Септември - Пазарджик.

След завършването им ще отпаднат 4 прелеза - т.е. няма да има пресичане на жп линиите и шосетата на едно ниво. С това, освен че ще отпаднат експлоатационният персонал на тези жп прелези и сигнализацията, което ще доведе до икономия за НКЖИ, опасността от катастрофи ще бъде сведена до нула, категоричен бе той. Това е изключително важно предвид високата скорост от 160 км/ч, която вече може да се развива в този жп участък. Изпълнителите на 4-те надлеза са компаниите "Пор Бау", "Гигастрой" и "Щрабаг".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай