НК "Индустриални зони" - магнит за инвеститори

НК "Индустриални зони" - магнит за инвеститори | StandartNews.com

В напреднала фаза са преговорите с още 5 големи компании с интерес към Икономическа зона София - Божурище

През последните години България се утвърди като предпочитана дестинация за инвестиции не само в европейски, но и в световен мащаб. Предпоставките за това са много – от стратегическата локация на страната ни като вход между Европа и Азия, ниските оперативни разходи, най-ниските данъчни ставки в целия ЕС, наличието на квалифицирана и многоезична работна ръка, до ключовата за всеки инвеститор макроикономическа и финансова стабилност. Привлечени от тези преимущества, големи чуждестранни компании реализираха стратегически проекти в България, като не малка част от тях увеличиха и продължават да увеличават първоначалните си инвестиции.
Динамичният приток на инвестиции отбелязва и още една тенденция – концентриране в обособени индустриални зони, където сериозно място заемат държавните индустриални зони. В основата на идеята за създаването им е държавната политика, насочена към подобряване на бизнес средата и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика. Това, което ги отличава, е приоритетното привличане на инвестиции от определените в Иновационната стратегия за интелигентна специализация (ИСИС) фокусни области - инвестиции, които са устойчиви в дългосрочен план и които генерират висока добавена стойност, включително в производствения сектор.
Големият потенциал на индустриалните зони се крие в концепцията за споделена среда, в която компаниите оперират съвместно с други инвеститори и доста често намират пресечни точки – било то като различни звена в една производствена верига или като бизнес партньори. Позиционирайки се в зоните, тези компании създават съпътстваща и обслужваща индустрия. Производител на компоненти за автомобилната индустрия, например, има нужда от поддоставчици на електронни платки, изолационни материали и др. Следвайки този принцип на затваряне на производствените вериги, се създава концентрация на компании, наречена още клъстеризация. Клъстеризацията в зоните води не само до прогресивно нарастващ брой на пряко разкритите нови работни места, но и до генерирането на търсене за продукцията и услугите на местни фирми. А новият бизнес за местните фирми означава още нови работни места. Този механизъм на действие се превръща в ефективен лост за привличане на инвестиции, повишаване на създаваната добавена стойност, увеличаване на заетостта и повишаване на доходите.
Какво предлагат държавните индустриални зони:

Стратегическа локация

Разположени на пресечната точка на няколко паневропейски транспортни коридора, индустриалните зони предлагат бърз и лесен достъп до транспорт по въздух, вода и земя, позволяващ прилагането на интермодални транспортни решения. Управляваните от НКИЗ зони са разположени в няколко региона на страната, с пряка връзка до основните пристанища по р. Дунав и Черно море, най-големите летища и магистрала "Тракия".
Стратегическата локация на включените в НКИЗ зони е предимство, което все повече инвеститори оценяват високо. Именно това ги превръща в предпочитано място за изграждане на логистични центрове и производствени бази, някои от които обслужват не само вътрешния пазар, но и пазарите им в други страни от Европа и Азия.

Споделена и модерна инфраструктура

Сериозно предимство за инвеститорите в индустриалните зони е споделената инфраструктура, която при други условия всяка компания би следвало да планира и реализира самостоятелно. Това не само им спестява време и ресурси, но им осигурява достъп и до инфраструктура, която отговаря на международните стандарти и е съобразена с индивидуалните нужди на всеки инвеститор.

Пълна подкрепа на всеки етап от реализацията на инвестиционния проект

Освен индустриални площи, НКИЗ предлага и пакет от услуги, които ускоряват и улесняват реализацията на инвестиционни проекти. В качеството си на държавна компания, НКИЗ се ползва с пълната подкрепа на Министерство на икономиката и се радва на добро сътрудничество както с държавната и общинската администрации, така и с ключови партньори като Българска агенция за инвестиции. Това превръща компанията в доверен и стабилен партньор за инвеститорите в зоните.

Добра среда за бизнес и работа

Предимствата на зоните и комплексните услуги, които НКИЗ предлага, са предпоставка не само за подобряване на бизнес средата за опериращите на територията им компании, но и за превръщането им в предпочитано място за работа. Привличането на водещи компании в зоните, голяма част от които са високотехнологични, дават възможност за много добра реализация на висококвалифицирани кадри, която да ги задържи в България. Някои компании разкриват и свои квалификационни центрове, които са фактор за изграждане на нови знания и умения.

За компанията

"Национална компания индустриални зони" ЕАД е дружество от холдингов тип с 100% държавно участие в капитала. Специализира в създаване, изграждане и управление на индустриални паркове и зони.
В портфолиото на НКИЗ са включени общо девет проекта. Най-динамично развиващи се са Икономическа зона София – Божурище и Индустриален и логистичен парк – Бургас, където основният фокус е върху привличането на инвестиции във високотехнологични производства и сектори с висока добавена стойност. Двете зони са обект на засилен интерес от български и чуждестранни инвеститори.
Фактор за динамичното развитие на НКИЗ е и разширяването на портфолиото на компанията. През 2016 г. в него е включена Транзитна зона – Варна, където НКИЗ е основен акционер с дял от 46%. Стратегическата локация на зоната и конкурентните условия, които предлага, привличат сериозен брой компании. Предоставяните услуги включват гарантиране на митни сборове и транзитни операции, митническо представителство, съхранение и складиране на акцизни стоки, услуги в ограничен и свободен склад и др.
„Национална компания индустриални зони" ЕАД управлява три зони – в Русе, Видин и Свиленград, които са със статут на свободни зони и оперират под митнически режим. Те са предпочитана локация за голям брой фирми, осъществяващи търговска дейност. В зоната в Русе, която към момента работи с почти пълен капацитет, успешно се позиционират и две производствени предприятия. "СЛ Индъстрис" ЕООД произвежда и търгува с метални компоненти. "Гиг Карасек" ЕООД е сред големите производители на съоръжения и апарати за фармацевтичната, химическата, хартиената, целулозната и хранителната промишленост. Фирмата разполага с производствени мощности и в Австрия, Китай, Тайван, Русия и САЩ.
Предлаганите услуги в свободните зони от НКИЗ включват отдаване под наем на производствени и складови площи, митническо складиране и съхранение, претоварни операции, изготвяне на транспортни и митнически документи и др.
В начален етап на развитие са още три проекта на компанията - Индустриална зона Карлово, Индустриална зона Телиш (Плевен) и Индустриална зона Варна – Запад.


Икономическа зона София – Божурище

Икономическа зона София – Божурище е ключов проект за „Национална компания индустриални зони" ЕАД. Това е и най-мащабният от всички управлявани от НКИЗ проекти. Предимства на зоната са стратегическото географско положение и мащаб, както и предвидената и изградена инфраструктура. Местоположението осигурява непосредствен достъп до транспортни връзки, държавни институции и агенции, големи университети и научно-изследователски центрове, квалифицирана и многоезична работна ръка.
Към момента в Божурище са привлечени общо 18 инвеститори от секторите автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност. Очаква се реализираните инвестиции да бъдат в размер на близо 350 млн. лв., в резултат от което да бъдат разкрити над 1 050 работни места.
Изключително динамично е развитието на зоната през последната година и половина. Само от началото на 2016 г. привлечените нови инвеститори са 9, а размерът на планираните им вложения – близо 270 млн. лв.
В напреднал стадий на преговори са още 5 големи компании, които имат желание да развиват своята дейност на територията на зоната.


Индустриален и логистичен парк Бургас

Индустриален и логистичен парк - Бургас, се управлява от съвместно дружество с 51% участие на „НКИЗ" ЕАД и 49% на Община Бургас. Зоната е особено подходяща за проекти, свързани с леки производства, складова дейност и услуги. Основно предимство е неговата непосредствена близост до магистрала "Тракия", Летище Бургас и Пристанище Бургас - най-голямото карго пристанище в страната.
Към момента договори са сключени с 12 български компании предимно от леката промишленост. Общият размер на инвестициите възлиза на 11 млн. лв, като ще бъдат разкрити над 290 работни места. Наблюдава се засилена инвестиционна активност със заявени нови инвестиционни намерения за позициониране на производства в индустриалния парк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай