Над 1.373 млн. тона зърно изнесохме през порт Варна

Дружеството постави рекорд на 12 август - натовари 43 хил. тона храни на 6 кораба

Над 1.373 млн. тона зърно изнесохме през порт Варна | StandartNews.com

Близо 6,3 млн. тона товари са преминали през „Пристанище Варна" от началото на годината досега. Това съобщиха от дружеството специално за в. "Стандарт". Най-голямото българско пристанище отчита 2,7% ръст на товарооборота спрямо същия период на 2016 г. След стабилизирането на международните пазари вече ударно тече кампанията за износ на зърно. Именно колебанията в цените беше причина за по-слабия експорт през първите месеци на годината.

От януари до юли през порт Варна са изнесени над 894 хил. тона зърнени товари, над 460 хил. тона от които са от миналогодишната реколта.

Само от началото на август досега през терминалите на порта са изнесени още около 479 хил. тона зърно. На 12-и август "Пристанище Варна" подставя собствен абсолютен рекорд – само за едно денонощие на 6 кораба са натоварени над 43 хил. тона зърно.

Съвсем логично, най-голямо е изнесеното количество пшеница - вече над 1 млн. тона. Родните земеделци са изнесли основно за страни от Западна Европа и над 85 хил. тона слънчоглед и над 68 хил. тона ечемик.

През новоизградена установка за обработка на наливни товари на терминал "Варна-Запад" са преминали сярна и фосфорна киселина, течен тор и амоняк. Това са сравнително нов тип товари за порт Варна, като от януари досега са обработени близо 550 хил. тона наливни стоки.

6% е ръстът при обработката на контейнери спрямо 2016 г., които досега са 94 206 TEU.

От началото на годината са претоварвани и тръби за газопровода "Турски поток", който ще свърже Русия и Турция по дъното на Черно море. Порт Варна е основен хъб за съхранение на тръбите, които вече се полагат в морето.

„Пристанище Варна" продължава инвестиционната си програма за обновяване на техниката и инфраструктурата си.

Размерът на инвестициите е съпоставим с миналогодишния - 5 млн. лв. за нова техника и още около 5 млн. лв. - за подобряване на инфраструктурата. Основно е обновен паркът влекачи и ремаркета за обработка на контейнери, насипни и генерални товари. Порт Варна закупи и два нови челни товарача, вилков товарач и друга мобилна техника. В терминал "Варна-Запад" вече тече обособяването на специална площадка, на която ще функционира установка за обработка на контейнери с насипни товари. Извършена е и мащабна рехабилитация на асфалтови настилки.

Финансовото състояние на дружеството е стабилно, като за първото полугодие на годината то реализира почти 4 млн. лв. печалба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай