Мтел инвестира 150 млн. в мрежата и услугите си

Мтел инвестира 150 млн. в мрежата и услугите си | StandartNews.com

Телекомът внедрява технологии за по-ефективен пренос на данни

Над 150 млн. лв. ще инвестира Мтел през 2015 г. в развитието и оптимизацията на своята мрежа и в развитието на продуктите и технологиите, които се предлагат на клиентите. Това съобщи Хорст Пертъл, главен директор "Технологии" на Мтел. По думите му през последните 9 години (от 2005 до 2014 г.) компанията е инвестирала 1,7 млрд. лв., а за миналата година са вложени около 200 млн. лв.

Важна цел на Мтел е до началото на април да приключи модернизацията на мобилната си мрежа. Тя е започнала преди няколко години и вече цялата 3G мрежа е модернизирана, но в близките месеци предстои да се модернизира и 2G мрежата на телекома. Модернизацията цели изграждане на единна мрежа за достъп single RAN, при която една и съща базова станция ще може да обслужва различни технологии - 2G, 3G и 4G.

Друга цел е в края на тази или в началото на 2016 г. Мтел да внедри в мобилната си мрежа технологията Network Function Virtualization (Виртуализация на мрежовите функции), като Хорст Пертъл подчерта, че тя ще позволи много по-бързи услуги, по-лесно въвеждане на нови услуги и по-ефективен пренос на данни. "В момента Мтел е номер едно при преноса на данни", каза той. Тестовете на тази технология през миналата година са били успешни.

Предстои и модернизиране на фиксираната мрежа, като компанията ще мигрира LAN мрежите към оптични мрежи до дома (FTTH) и оптични мрежи до входа (FTTB). Това ще донесе по-високи интернет скорости и по-добро качество на цифровата телевизия. През 2015 г. да бъдат добавени нови 100 хиляди домакинства, които Мтел да покрива с фиксираните си услуги, искат от компанията. Сега се покриват 1/3 от българските домакинствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай