14:05 ч.

15.08.16

4 мин.

4072

1

0

Магазини без стока пробиват на пазара

от Стандарт |

Магазини без стока пробиват на пазара

Отварят шоуруми, където да пробваш дрехите, но заявката се прави онлайн


Нов модел за търговия обединява най-доброто от старите канали за дистрибуция - традиционните магазини и поръчките по интернет. Чрез него хората може да пипнат стоката, да пробват дрехите и обувките, но в същото време се използват и предимствата на интернет продажбите - по-ниски разходи за складиране и предлагане на по-голямо разнообразие от стоки.


Магазинът на компанията за дрехи Bonobos на Петю авеню в Манхатън, САЩ, се намира до тези на други познати модни брандове като J.Crew, Zara и Gap. Както и в техните магазини, клиентите на Bonobos могат да разгледат стелажите с дрехи, да пробват ризи и панталони и после да решат какво да купят. За разлика от другите магазини обаче пазаруващите в Bonobos не могат да вземат дрехите директно от магазина и да си ги занесат вкъщи, пише The Economist. Когато Bononos за пръв път пробва тази идея през 2011 г., тя звучи като шега. Компанията обаче сега има 20 подобни шоурума, от Тексас до Калифорния, и планира да отвори още поне седем тази година.


Физически съществуващите магазини се намират в криза. Нарастващата заплаха от онлайн пазаруването накара някои физически търговци на дребно не просто да продават стоки. Lululemon например привлича клиенти както с дрехи за йога, така и с класове по йога. Louis Vuitton излага предмети на изкуството до дрехите си. Сред най-интересните появили се бизнес модели обаче са вериги като Bonobos, в чиито изложбени зали няма стока, която да се продава. Идеята е закупуването на продукта да се отдели от разпространението му. Доскоро този бизнес модел беше до голяма степен ограничен до продавачите на големи неща като мебели и домакински уреди. Хората искат да разгледат диваните и пералните преди да си ги купят, но няма как да ги съберат в торбата си за пазар. Сега веригите магазини за облекла също виждат недостатъците на обикновените магазини.


Ако търговец на дребно съхранява и продава стоки на едно и също място, той трябва да наеме пространство, често на скъпа централна локация, което да има и склад, и пространство за излагане на стоките. На служителите им се налага да разопаковат доставените продукти само за една нощ, което допълнително вдига разходите. Те прекарват по-голяма част от деня преподреждайки щандовете, което означава, че обръщат по-малко внимание на клиентите.


Компаниите никога не могат да предвидят с точност кои продукти в кои магазини ще се продават. Неизбежно някои дрехи остават непродадени за твърде дълго време и трябва да бъдат намалени, което пък свива маржовете.


Онлайн магазините имат по-малък проблем от тази гледна точка, но въпреки това все още има много потребители, които искат първо да пробват и усетят дрехата преди да я купят. Затова Paul Evans и Jack Erwin, две млади компании за обувки, имат шоуруми в Ню Йорк, където клиентите могат да пробват обувките, а след това да си ги поръчат онлайн. Warby Parker прави същото, но с очила.


Най-известният американски пример за това е Bonobos, който започва като онлайн търговец на дребно на мъжки дрехи преди да осъзнае, че клиентите искат и реално съществуващи магазини. В шоурумите им има дрехи от различни модели и размери, но не и всеки модел във всеки размер. Продавачите имат за цел единствено да помогнат на клиентите да намерят дрехите, които харесват, да определят точния размер и да поръчат дрехите онлайн.


"Продаваме дрехи по-добре, защото не ги складираме", казва Анди Дън, основател на компанията. Bonobos няма нужда да знае кои панталони в кой магазин ще се продадат. Цялата му наличност е в един-единствен централен склад.


Разглеждаш щандове, но поръчваш по GSM


В Азия Zalora също предлага схема за продажби, която съчетава физически магазини с онлайн поръчки. Четиригодишният интернет търговец на дребно излага дрехите си в краткосрочно наети шоуруми (pop-up showrooms) в Сингапур, Малайзия, Хонконг, Индонезия и Филипините. Подобни временни локации, обяснява маркетинг директорът на Zalora Тито Коста, са "начин да се изгради доверие както към нов тип на пазаруване, така и към млад бранд". Клиентите могат да пробват дрехите на Zalora, да поговорят със стилистите и да ги поръчат онлайн, от компютрите на място, или сканирайки QR кода с мобилните си телефони, използвайки приложението на Zalora.


Компаниите, които пробват подобни изложбени зали, първо са стартирали в интернет. Малко вероятно е големите установени търговци на дребно да превърнат магазините си в шоуруми. Те са тренирали милиони клиенти да очакват незабавно удовлетворение - да си купят рокля следобед и да излязат с нея още същата вечер например. Доставките до отделния клиент вместо огромни количества до магазините ще изисква от компаниите да променят кардинално и мрежите си за дистрибуция, казва Нийл Сондърс от консултантската фирма Conlumino.


Много търговци на дребно, продаващи онлайн и в шоуруми, може би са бъдещето, не само защото изложбените зали са по-евтини за менажиране от обикновените магазини, а и защото могат да бъдат отваряни по-бързо и на повече места.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 16:10 · 17.08.2016
Пак реклама...еееееееееееееее...стига дееееееееееее............искам новини
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент