Лидерът на КНСБ видя как немец обучава кадри за бизнеса си

Лидерът на КНСБ видя как немец обучава кадри за бизнеса си | StandartNews.com

Благоевград. Немският бизнесмен Бертрам Ролман осигурява обучение на десетки младежи между 15 и 25 години в Гоце Делчев. Собственикът на най-голямата шивашка фирма у нас „Пирин – Текс" по този начин подготвя квалифицирани кадри за своето предприятие. За да научат повече за опита му, в предприятието дойдоха лидерът на КНСБ Пламен Димитров, заместникът му Валентин Никифоров, председателят на Федерация „Лека промишленост" Димитър Табаков и регионалният лидер Емануил Манолов.

Те разбраха, че програмата на обучение е тригодишна, включва теория и практика. Тя е предназначена за млади хора, незаети в производството и останали извън образователната ни система. Те получават не само професионална подготовка, но и средно образование по немската дуална система. Накрая придобиват професия „Оператор в производството на облекло". Висококвалифицирани специалисти от текстилния комбинат на Ролман в Гоце Делчев преподават на учениците. Те отговарят за професионалното образование в шивашкия бранш.

Според германския предприемач в България няма достатъчно професионална подготовка на млади хора във всички професии. За целта в собственото си предприятие и със свои средства немският инвеститор оборудва специален учебен цех. В него младите хора получават практическите професионални знания. Учениците се стимулират финансово през целия курс на обучение. Ползват безплатен транспорт от и до фирмата, предоставени са им безплатно работно облекло и материали. На завършилите е осигурено работно място в компанията.

„Целта ни е да се разшири този опит. Да се ползват добрите практики и да намерят място в новия закон за професионалното обучение", обясни лидерът на КНСБ в Пиринско Емануил Манолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай