Крим кани БГ фирми и актьори

Делегацията от Крим се оглавяваше от министъра на културата Арина Новоселская. Гостите посетиха забележителностите на столицата и парламента

Крим кани БГ фирми и актьори | StandartNews.com

45 бизнесмени дойдоха на презентацията, Каракачанов води гостите в парламента

Крим се надява да прави бизнес с български фирми въпреки санкциите на Евросъюза. Родни политици пък са готови да съдействат за това. Разбраха го всички, които дойдоха в Руския културно-информационен център в София при представянето на инвестиционния, туристическия и културния потенциал на присъединения към Русия полуостров, който ЕС продължава да смята за част от Украйна. Сред инициаторите за провеждане на изложбата-презентация бе Българската регионална национално-културна автономия в Република Крим "Паисий Хилендарски", която обединява сънародниците ни на полуострова.

"За първи път в страна от Европейския съюз, Крим представя своя икономически потенциал, който трябва да заинтересува българските бизнес-среди", каза председателят на БГ сдружението Иван Абажер. Идеята е подкрепена от редица български обществени организации, представители на местните делови кръгове и посолството на Русия в София. С приветствие към участниците във форума се обърна ръководителят на Крим Сергей Аксьонов. Неговото обръщение бе прочетено от ръководителката на кримската делегация - министър на културата Арина Новоселская. В обръщението се отправя покана за туризъм в Крим и се изтъкват неговата култура, история и природа. Форумът бе уважен от 45 бизнесмени, които чуха предложенията за инвестиции.

"Целта ни е да насърчим икономическото сътрудничество. Трябва да се отбележи, че самият Крим е изключително атрактивен за бизнеса, защото е свободна икономическа зона. Ние не говорим само за финансови инвестиции, но и за технологични и кадрови. Разчитаме, че тази визита компаниите ще получат необходимата информация, която до сега не са имали", поясни Абажер. Според него "санкциите срещу Крим са пресилени и те не трябва да попречат на компаниите от България".

"Надявам се, че за в бъдеще ще подпишем споразумения между музеите, ще планираме изложби и други творчески проекти. В Крим е един от най-престижните университети на културата и изкуството. Той се слави с много силна катедра по хореография и класически балет, а също така и по режисура и театрално майсторство. Бих искала да постигнем активен обмен между университетите и да поканим български студенти да се обучават в Крим", обясни Новоселская. Тя се надява български актьори и постановки да гастролират в местните театри. Наскоро кримската филхармония е гостувала в София и сега се очаква българска трупа да върне визитата.

По покана на зам.-председателя на Народното събрание и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов делегацията от Крим посети парламента. "Обсъдихме всички възможности за сътрудничество в различните области. Крим крие огромен потенциал, който трябва да се използва и от взаимен интерес", сподели пред "Стандарт" Каракачанов. Освен изложбата кримската делегация проведе кръгла маса под надслов: "Възможности и перспективи на кримско-българското бизнес сътрудничество".

Бяха представени инвестиционни проекти и туристическия потенциал на полуострова, имаше и дегустация на прочутите кримски вина, а документален филм показа живота на българската общност. Деловата част приключи с истински български концерт, представен от художествени ансамбли от Крим. На сцената прозвучаха руски романси в изпълнение на народната артистка на Украйна и заслужена артистка на Крим Елена Басаргина. Кримчанката Мария развълнува публиката с български песни, изпълнени заедно с нашия сънародник полковник Петков. Публиката бе приятно изненадана от любимеца на поколения българи и руснаци Бисер Киров, който успя да вдигне залата накрак с песента за Крим.

Вече идват българи, които
искат да инвестират

Сталин е изселил 12 500 наши сънародници,
сега сме 1900 семейства

Иван Иванович Абажер, председател на Регионалната българска национална културна автономия в република Крим "Паисий Хилендарски"

- Г-н Абажер, колко души, които се определят като българи, живеят днес в Крим?
- Крим е благодатна земя, тя е част от руската федерация и на нея в мир и разбирателство живеят 170 националности. По официални данни българите са 1900 семейства. 70 на сто от тях говорят добре езика на Ботев и Вазов. Всички са православни. Често срещам хора, които ми казват: баба ми или дядо ми са българи, но асимилацията си казва думата. Българите в Крим не забравят своите исторически корени, род и езика на своите деди. Тяхната културна дейност продължава през цялата година, а неин връх е международният фестивал "Български срещи".
- С какво се занимават основно нашите сънародници в Крим?
- Определям ги като интелигенция. Почти всички имат висше образование. Сред тях има лекари, финансисти, строители, хора на изкуството. Наш сънародник беше, царство му небесно, прочут преподавател по цигулка - Киров. Друг българин Григоров е участвал в разработването на атомната бомба, бил е гениален математик и дясна ръка на академик Сахаров. Сега се организира програма, финансирана от държавния бюджет, за обучението по различните езици, разбира се и български.
- Преди двадесет години, когато е създадено дружеството на българите в Крим, една от целите, които си поставя, е да подпомага депортираните през 1944 г. наши сънародници да се адаптират и устроят след повторното си завръщането тук. Малко се говори за този факт от историята.
- Има много версии, но и до ден днешен няма официално обяснение. Никой не може да каже истината. През 1944 година, когато Крим е освободен от немците, съветското ръководство започва гонения на етническа основа. На 18 юни са изселени татарите, а на 24 юни българите, гърците и арменците. Защо ? На този въпрос няма отговор. Има само версии, но факт е, че 12 500 българи са депортирани в Средна Азия и Западен Сибир. Странна игра на съдбата, защото сред сънародниците ни имаше партизани, бойци от фронта, хора със заслуги в борбата с хитлеризма и победата в Отечествената война. Има версия, че Сталин отмъщавал за това, че България е била съюзник на Германия.
- Как сега Крим гледа на България? Какви са перспективите за по-нататъшното развитие на взаимоотношенията ни?
- Има много перспективи за развитие. Преди всичко нека се върнем назад в историята. Много от предприятията в Крим са построени с помощта на български компании. И до ден днешен има много български бизнесмени, които редовно посещават и искат да инвестират на полуострова. Дебатите, които проведохме на форума в София, бяха изключително обещаващи. Работната среща мина много конструктивно и винаги ще се радваме да домакинстваме на българския бизнес в Крим. Трябва да се знае, че нашата визита, както и презентацията ни за Крим няма политически характер, а чисто културен. Целта ни е да покажем природата, културата на Крим и необятните му възможности в различните сфери. Това е земя с бъдеще и се надяваме скоро тя бъде широко отворена за света и българите също да я посещават. Перспективите за развитие и сътрудничество са много стига да работим съвместно в посоката на тяхното развитие и реализиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай