Кредитна центрофуга помела КТБ (ОБЗОР)

БНБ праща одита в прокуратурата, внася отчет в парламента

Кредитна центрофуга помела КТБ (ОБЗОР) | StandartNews.com

Дружества без дейност и персонал изяли спестяванията на хората

София. Страшната истина лъсна. КТБ се оказа бомба с невиждани последствия. Задмина многократно финансовите пирамиди, които рухнаха от средата на 90-те.

Дългоочакваният одит на БНБ показа:

82 фирми са източили КТБ. Те са взели 64% от всички раздадени от банката кредити. Скандалните данни са записани в одита на банката, извършен от "Ърнст енд Янг одит" ООД, "Делойт България" ООД и "АФА" ООД. БНБ публикува вчера на страницата си само извадки от него. Според тях, както "Стандарт" първи съобщи, капиталовата дупка в Корпоративна е 4,222 млрд. лв.

Тези 82 фирми са главните виновници за огромния процент лоши кредити в банката (или обезценките на активи). Неизрядните длъжници формират 3,434 млрд. лв. от всички 4,057 млрд. лв. невъзвръщаеми заеми от КТБ, по данни от 30.09.2014 г. Към същата дата общата сума на активите на поставената под специален надзор банка възлиза на 6,662 млрд. лв. Всички депозити на гражданите в Корпоративна пък са били 4,371 млрд. лв. Или заради престъпното управление на трезора на практика са източени всички спестявания на гражданите в него, или две трети от капитала на банката.

"Поради гореизброените причини БНБ изпраща докладите на одиторите на вниманието на Софийска градска прокуратура", обяви централният депозитар. Още със старта през лятото на следственото дело за източване на банката едно от главните неща, които разследващите проверяват, е раздаването на кредити на фирми, свързани с бившия мажоритарен собственик Цветан Василев и ръководени от негови секретарки, шофьори и други служители.
Още в първия работен ден на 43-ото народно събрание БНБ ще връчи обобщена информация заедно с всички свои решения по случая на депутатите.

Фирмите от рисковата група са предимно холдингови структури, преобладаващата част от които обаче нямат собствена оперативна дейност и никакъв персонал, констатират одиторите. Те са създадени сравнително отскоро и разчитат главно на трети лица, за да си връщат кредитите. Повечето от тях се афишират като инвестиционни дружества, но в кредитните им досиета липсват погасителни планове. Най-тревожно е обаче състоянието на обезпеченията по техните кредити. Според заключението на одиторите, "коефициентът на покритие на дълга с валидни обезпечения, като се вземе предвид възстановимата им стойност, е едва около 2%". Това означава, че едва два процента от отпуснатите заеми могат да се покрият при продажба на заложените обезпечения. От което проверяващите правят извода, че при разрешаването на заемите ръководството на банката не се придържало към разумни и консервативни банкови практики. Масови са случаите в КТБ на липса на пълни анализи на бизнес планове и разчети към проектите и тяхното финансиране. Ръководството на банката не е осъществявало наблюдение и контрол над редовното погасяване на кредитите и е допускало да се предоговарят многократно някои от тях, без да има необходимите обосновки за това, констатират одиторите. Документацията в кредитните досиета е в плачевно състояние, което не е позволявало да се осигури редовно наблюдение върху заемите.

Прокуратурата вече повдигна обвинение за източване на над 206 млн. лв. от КТБ срещу Цветан Василев. Той се разследва и за пране на пари. Василев е в Белград в очакване на делото за екстрадирането му.

"Бромак" тегли към дъното с 206 млн.

Изтеглянето на 206 млн. лева към фирмата на Цветан Василев "Бромак" е окачествено от одиторите като причинител на най-големите загуби за банката. Още в първите дни след поставянето на трезора под специален надзор от БНБ алармираха за операцията, довела до съществено декапитализиране. На 20 юни, в деня на инфарктното решение на централната банка, е извършена счетоводна операция, при която е изтеглена на каса въпросната сума. Посочено е, че за това теглене не съществуват ясни основания, нито защо се е наложило да бъде извършено. Споменато е само, че парите ще бъдат върнати на 30 юни, което, естествено, не се случва. В процеса на проверките впоследствие бе установено, че подобни операции са практика на ръководството на КТБ. Така например на фирмата ТЦ-ИМЕ АД са предоставени под формата на нещо като заем държавни ценни книжа за 80 млн. евро. Бързо става ясно, че тези пари не могат да бъдат върнати, защото компанията е в процес на несъстоятелност. Така сумата е преквалифицирана като вземане от ТЦ-ИМЕ, което веднага е отписано като несъбираемо и се явява чиста загуба за банката.

Квестори: Източвали ТБ "Виктория" с безумно високи наеми

Квесторите в ТБ "Виктория", дъщерна на Корпоративна търговска банка, са установили неправомерно изнасяне на поверителна информация от трезора. Това съобщиха самите те в отворено писмо до медиите. В хода на проверката Христина Стамова и Божидар Аршинков са открили източване на банката "чрез изключително завишени договори за наем и други външни услуги, сключени от мениджмънта на банката преди откриването на процедурата по специален надзор".

Съобщението е в отговор на разследване на bTV, според което квесторите са източвали банката чрез консултантски услуги. В репортажа се твърди, че една от фактурите към фирма "Буллойерс" ООД е на стойност 17 000 лева, които са платени само за 4 дни работа. Във фактурата е посочено, че става въпрос за труд, извършван в продължение на 120 часа. Така излиза, че в денонощието консултантите са работили по 30 часа. Общата сума, одобрена от квесторите и платена на фирмата, е почти 100 000 лв., твърди bTV.

Квесторите отговарят, че договорите за правна помощ, които са сключени, са на "значително по-ниски от пазарните нива, използвани от банката преди квестурата". Нуждата им се обосновава с факта, че в юридическото звено на банката е установена лоша организация. "Като пример - голяма част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафове и чекмеджета на юристите", обясняват квесторите. В резултат на това е бил отстранен ръководителят на управление "Правно" и член на Управителния съвет Георги Дренски. "В същия ден, 23 септември 2014, трима от ръководителите на управление "Правно", включително Дренски, основават секция на КТ "Подкрепа", чиято основна дейност е да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затваряне на банката и работата ни по оптимизиране на нейната дейност", твърдят квесторите. Според тях от съставянето на секцията нейното ръководство отсъства от работа, ползвайки болнични листове с една и съща диагноза "Увреждане на междупрешленен диск", за което е започнала проверка.

Кредитите поскъпват

До 3% срив на икономиката вещае Емил Хърсев

Общо поскъпване на кредитите след увеличение на лихвите по тях прогнозира пред "Стандарт" финансистът Емил Хърсев. Според него това ще са преките последствия от кризата с КТБ. Хърсев не уточни с колко очаква да се повишат цените на заемите от банки у нас, нито как е стигнал до тези изводи. Но бе категоричен, че очаква общо свиване на кредитния пазар.

2-3% срив на икономиката очаква Хърсев при фалит на КТБ. Толкова според него ще намалее БВП на страната. Риск за банковата система няма, категоричен е бившият подуправител на БНБ, но по думите му ще се стигне до рецесия в депресията.

Цената на затварянето на КТБ ще е над 10 млрд. лв. за данъкоплатците, сметките са правени от сведущи финансисти, не от мен, допълни Хърсев.

Сдържани и особен предпазливи в коментарите си останаха вчера банковите мениджъри. "Нека видим доклада, има компетентни институции и експерти, които ще го анализират. Преди това не бих могъл да кажа каквото и да било. Трябва да има данни и факти. Хората, които работим в банките, сме консервативни и коментираме само конкретни цифри и данни", заяви за "Стандарт" изпълнителният директор на Първа инвестиционна банка Васил Христов. Подобни бяха коментарите и на други шефове на трезори.

Комитетът на Вежди: Спасете трезора

Призоваваме ви спешно да направите всичко възможно за оздравяването и отварянето на КТБ! Това обяви Комитетът за защита на финансовата и банковата стабилност в България, учреден от клиенти на КТБ по инициатива на Вежди Рашидов. БНБ абдикира от решаването на проблема и го прехвърля на политиците, ние ви призоваваме да проявите отговорност за съдбата на над половин милион български граждани, които ще бъдат засегнати, ако банката бъде фалирана, се казва в отворено писмо на комитета до основните политически сили.

ДПС чака подкрепа за закона

Може да се очаква, че ГЕРБ, Реформаторският блок и БСП ще подкрепят закона за КТБ, написан от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Това заяви самият Цонев в ефира на БНТ вчера. Той посочи, че Менда Стоянова (ГЕРБ), Румен Гечев (БСП) и Гроздан Караджов (РБ) вече са изразили позиция, че връзките на политиците с КТБ, както и евентуални сметки в затворената банка, трябва да бъдат разкрити.

"Който не подкрепи закона, трябва да обясни от какво се страхува", категоричен бе Цонев. "Искаме пълно разкритие на сенките в КТБ, тогава ще започне разговорът за политико-икономическите обвързаности на всички партии", посочи той и отново заяви, че ДПС нямат никакви притеснения за това какво ще излезе от архивите на банката.

Както "Стандарт" писа, законопроектът предвижда международна проверка на КТБ, разкриване на светло на всички кредити и депозити на лицата, заемали публични постове - държавници, политици, магистрати, близки до тях фирми и лица, както и оповестяването на всички реални собственици на офшорни фирми, които имат кредити от банката.

Спасителният фонд има само 2,104 млрд.

Парите във Фонда за гарантиране на влоговете в банките възлизат на 2,104 млрд. лв. Сумата е засечена, след като банките са внесли редовната си годишна вноска за 2014 г. в края на пролетта. Което означава, че до следващата пролет нови авоари няма да постъпват. Всяка година вноските на кредитните институции нарастват. Само гарантираните депозити в Корпоративна банка са около 3,5 млрд. лв., което означава, че събраното до момента във ФГВБ няма да стигне. Политици и финансисти умуваха най-различни варианти за набавяне на липсващите милиарди, но досега работещо решение няма. Първоначално се обсъждаше банките да внесат авансово лептата си за 2015 г., но банкерите скочиха категорично против и това вече не е на дневен ред. Дори да бяха се съгласили, сумата щеше да е около 270-280 млн., явно крайно недостатъчно. Друг вариант е фондът да емитира облигации, за да си набави липсващите пари. Това обаче може да стане само с разрешение от Народното събрание.

ЕПИК се разграничи от Цветан Василев

Официално писмо до БНБ, с което ЕПИК се разграничава от изявленията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, бе получено вчера в Централната банка. "Бихме искали да се дистанцираме от всякакви публични изявления, правени или които ще бъдат направени както от Бромак, така и от г-н Ц. Василев. За ваша информация подчертаваме, че не носим отговорност за нито едно от тях и че не ги подкрепяме. Повтаряме, че всякаква публична дискусия през медиите при настоящата усложнена обстановка е контрапродуктивна и по този въпрос сме информирали г-н Ц. Василев", пише Петер Голдшейдер, управляващ партньор в ЕПИК. В писмото той предлага още да ангажира екип, който да бъде натоварен с решението на проблемите в КТБ. И прилага документи, които доказват, че именно те са легитимен представител на Оманския фонд. Голдшейдер посочва още в писмото си, че руската банка ВТБ "ясно изрази подкрепата си към усилията на ЕПИК и останалите акционери да спасят и стабилизират КТБ".

БНБ: Промени в закона за гарантиране на влоговете

Националното ни законодателство в областта за гарантираните депозити трябва да бъде променено. Това пише в становище на БНБ по отправената препоръка на Европейски банков орган (ЕБО), който настоя влоговете до 100 000 евро да бъдат изплатени възможно най-бързо. От Централната банка посочват, че според сегашните закони нямат правомощия да установят дали депозитите в дадена кредитна институция са неналични чрез друг акт, различен от отменянето на лиценз. Това е и причината гарантираните влогове все още да не са изплатени, пишат от БНБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай