Кока-Кола ХБК инвестира Е8,2 млн. в обществото

Кока-Кола ХБК инвестира Е8,2 млн. в обществото | StandartNews.com

Кока-Кола ХБК си постави седем нови цели за устойчиво развитие, които планира да изпълни до 2020 г. Те са насочени към намаляване на въздействието върху околната среда, подобряване ефективността на производството, развитието на общностите и работа в подкрепа на 17-те глобални цели за устойчиво развитие на ООН. Наскоро компанията беше обявена и за световен лидер в устойчивото развитие в категория „Напитки" в класацията на Дау Джоунс (DJSI). До 2020 г. компанията възнамерява да: използва 40% от общата енергия от възобновяеми и чисти енергийни източници; рециклира поне 40% от опаковките на продуктите си на пазара; въведе използването на рециклирани (или произведени от възобновяеми материали) РЕТ опаковки, които ще бъдат поне 20% от общото количество, лансирано на пазара; намали количеството на първични опаковки с 25% на литър произведена напитка; сертифицира над 95% от основните селскостопански суровини в съответствие с водещите принципи за устойчиво земеделие; инвестира поне 2% от своята годишна печалба, преди данъчно облагане, в обществото;

удвои броя на служителите, които участват в доброволчески инициативи през работно време, като достигне 10%. Седемте нови цели надграждат първоначалните ангажименти за 2020 г., обявени миналата година, за намаляване на консумацията на вода и интензивността на преките въглеродни емисии на компанията съответно с 30% и с 50%.

През последните няколко години Кока-Кола ХБК намали използването на вода с 2,1 млрд. литра, което се равнява на чаша вода за всеки човек на планетата. За последните пет години глобалният въглероден отпечатък от продуктите на компанията беше намален с 1,07 млн. тона, като резултат от инвестирането в нисковъглеродни технологии и технологии за енергийна ефективност. Това се равнява на годишните емисии на парникови газове на над 200 хил. леки автомобила. През 2015 г. компанията инвестира 8,2 млн. евро – 2,3% от печалбата си преди данъци, в подобряване на благосъстоянието на общността, опазване на околната среда и развитие на младежта в партньорство с над 230 неправителствени организации.

„Амбициозните цели, които обявихме, отразяват нашия ангажимент да сътворим по-добро бъдеще за нашите служители и за общностите, на които служим", каза Димитрис Лоис, главен изпълнителен директор на Кока-Кола ХБК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай