Китайци искат летище Пловдив на концесия

Китайци искат летище Пловдив на концесия | StandartNews.com

Изграждат логистичен център за износ на български стоки към Азия

Китайски компании искат да вземат летище Пловдив на концесия и да го превърнат в логистичен център за Европа и Азия. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски с Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co. Компанията е китайският партньор на "Еврокитайска зона за икономическо развитие", която е част от Тракия икономическа зона.

Група от китайски компании искат да се включат в изграждането на логистичен и търговски център в Пловдив, където европейски и български продукти ще могат да се представят и изнасят на азиатските пазари, каза Чангцинг Джанг. Също така партньорски шоурум центрове могат да бъдат открити в свободните зони в Китай. По думите му китайската държава залага много на бъдещето на електронната търговия, която се очаква да стане най-важният двигател на азиатската икономика.

Много често в големите платформи за електронна търговия обаче се предлагат фалшиви европейски продукти, а чрез подобни центрове клиентите ще могат да се уверят в качеството на стоките, обясни Чангцинг Джанг. Според него по този начин ще се избегне голямата верига посредници между европейските и китайските потребители.
В рамките на Еврокитайската зона за икономическо развитие в Пловдив китайската страна има намерение да изгради и зали за провеждане на форуми и срещи, както и евроазиатски университет.

Чангцинг Джанг информира министър Лукарски за икономическия план "Нов път на коприната", лансиран от китайския президент Си Цзинпин на Азиатския икономически форум в Боао, Хайнан в края на миналата седмица. Към плана, целящ да подобри търговските връзки с Европа, е учреден фонд от 40 млрд. долара, в който България може да участва с проекти, посочи китайският бизнесмен. На срещата е договорено китайски инвеститори да посетят България през май, за да се запознаят с възможностите за инвестиции у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай