Китай осъди GlaxoSmithKline за $492 милиона

Китай осъди GlaxoSmithKline за $492 милиона | StandartNews.com

Пекин. Държавната информационна агенция на Китай Синхуа обяви, че китайски съд е глобил британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline с $492 милиона и осъдил бившия мениджър за страна и други официални лица на 2 до 4 години затвор за подкупи.

Компанията е обвинена, че е раздавала подкупи на лекари и болници, за да използват нейните продукти.

Синхуа заяви, че бившият мениджър за страната, Марк Райли, е бил осъден на четири години затвор по делото, което се концентрира върху разпространените плащания към китайските лекари от продавачи на лекарства и медицинско оборудване.

Присъдите са кулминацията на разследването срещу британския производител на лекарства, което стана публично през юли 2013 г. Тогава китайската полиция съобщи, че фирмата е платила до 3 млрд. юана на туристически агенции за улесняване предаването на подкупи на лекари и длъжностни лица.

В съобщение на GSK, публикувано на техния уебсайт в петък, фирмата признава, че китайският й клон е бил в "явно нарушение" на процедурите й за управление. "Достигането на заключение в разследването на китайския ни бизнес е важно, но това беше дълбоко разочарование за GSK", каза директорът на компанията Андрю Уити.

"Взехме си поука и ще продължаваме да го правим", допълни той. "Ще продължаваме и да инвестираме пряко в страната, за да подкрепяме реформата в здравеопазването и дългосрочните планове за икономически растеж", казва още Уити.

Случаят с GSK е най-големият корупционен скандал, свързан с чуждестранна компания в Китай, откакто Пекин уличи англо-австралийската компания Rio Tinto в промишлен шпионаж през 2009 г. Тогава на затвор от между седем и 14 години бяха осъдени четирима служители заради използването на нерегламентирани средства за достъп до търговски тайни на китайската рудодобивна индустрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай