Испански фирми с интерес да участват с "Уестингхаус" в строителството на нов реактор

Испански фирми с интерес да участват с "Уестингхаус" в строителството на нов реактор | StandartNews.com

Испански фирми имат интерес да участват в процеса на изграждане на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" заедно с "Уестингхаус" като субконтрактори. Това заяви пред "Стандарт" Мануел Касанова, представител на компанията Técnicas Reunidas, една от испанските фирми-лидери в ядрената енергетика, участваха в технически форум за ядрена енергетика в София. Завчера (в четвъртък) делегацията, водена от председателя на Ядрения форум на Испания, Антонио Корнадо, заедно с испанския посланик в България, Хосе Луис Тапиа Висенте, посетиха АЕЦ "Козлодуй".

"Испанските фирми имат солиден опит в България. Работим в "Козлодуй" от 1993 г. насам. Познаваме доставчиците, познаваме също и "Уестингхаус", имаме централи на "Уестингхаус" в Испания. Строили сме ги, оперираме с тях и ги поддържаме. Можем да предложим на България много конкурентен и пълен пакет за строителството на нов реактор", каза Касанова. От думите му стана ясно, че испанските компании в сферата на ядрената енергетика могат да участват с решения в качеството си на субконтрактори, които пък от своя страна да наемат български фирми в процеса на изграждане на реактора. По думите му компаниите, които участват на форума в София имат 40 години опит в сферата на ядрената енергетика, де факто откакто този тип енергия е въведена в Испания. "В края на краищата логично е да се използват ресурсите, с които разполага България. Това е част от най-икономичното решение и е част от целта, която преследва българското правителство", посочи Касанова. И добави, че евтиното съвсем не е за сметка на сигурността, за която испанците имат много висок критерий. "Най-евтиното е опасно. Ние държим на безопасността, за нас тя е от ключово значение", подчерта испанецът. Той изрази надежда, че след този форум в София, на който участваха общо 11 испански фирми, чиято цел бе да представят капацитета, услугите, продуктите, опита и технологията си на властите, институциите и фирмите от ядрения сектор в България, ще се изрази в сключването на договори за сътрудничество между фирми от двете страни.

Касанова разкри, че се водят преговори с "Уестингхаус" за участието на испански фирми в изграждането на реактора в България, но те още са в много начален етап и още няма сключено за целта споразумение с американците.
Испанските фирми имат интерес и в разглобяването на спрените и излезли от употреба четири реактора в "Козлодуй", каза на свой ред пред "Стандарт" Хосе Томас Руис, представител на компанията GD Energy Services. "В Испания имаме опит с различни атомни електроцентрали, с различни видове реактори и гориво и съответно стабилен опит в сферата. Можем да предложим много конкуретни услуги с атрактивно съотношение цена-качество", посочи Руис.

Друг мениджър на испанска компания, Лорън Броше, от Empresarios Agrupados Internacional, добави, че фирми от родината на Сервантес могат да се включат и в проектирането и изграждането на хранилище за отработено ядрено гориво. Стига само да реши българското правителство от какъв тип да е то - надземно, подземно или такова, което ще го рециклира. Това последното с оглед на факта, че се налага тенденцията в областта, че отработеното ядрено гориво не е "отпадък", а в него има още поне 95% енергия, която може да се използва повторно в реактори. "Това обаче е политически въпрос и доколкото знаем българското правителство още не е взело решение за типа хранилище", отбеляза той. И допълни, че в Испания има компания, която произвежда и купува от други страни свежо ядрено гориво, което също може да се използва в бъдещата ядрена мощност в "Козлодуй".
Във форума в София, организиран от испанския държавен Институт за външна търговия (ICEX) и търговската служба на Посолството на Испания в България, участваха фирмите Испанските фирми Coapsa, Empresarios Agrupados, Ensa, Gas Natural Fenosa Engineering, GD Energy Services, Inypsa, Nusim, Sener, Tecnatom и Técnicas Reunidas.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай