Искаме повече хора да се включат в каузата ни за Шипка

Искаме повече хора да се  включат в каузата ни за Шипка | StandartNews.com

Средства за реставрацията на Паметника на връх Шипка ще осигури търговската верига Billa. Благотворителна кампания "Ние обичаме България" е организирана с помощта на министерствата на културата, туризма и спорта в подкрепа на 100-те национални туристически обекта. Вече са в продажба билетите за благотворителния концерт "Звезди пеят за България", който ще бъде на 31 май в столичната зала "Арена Армеец" с участието на популярни български изпълнители. Билетите са по 5 лв. и 10 лв., ще има и урни за допълнителни дарения. Предвидено е и дарение от компанията, чийто размер засега се пази в тайна. Компанията вече е пуснала в продажба фланелки с изображения на някои от 100-те национални обекта, като 1 лв. от тяхната цена ще отива за каузата. Освен това 1% от стойността на продадените от 2 до 29 юни млечни продукти във веригата също ще отиде за реставрацията на Паметника на Шипка. Всяка година инициативата ще подкрепя различни обекти, които имат нужда от неотложна поддръжка и защита. Повече за благородното начинание пред "Стандарт" разказва управителят на Billa България Бойко Сачански. Той е управител на веригата от март 2015 г. Започва да работи за REWE през 2000 г., когато става управител на първия супермаркет "Billa" у нас. После работи като регионален и като маркетинг мениджър, а през 2010 г. заминава за Русия, където достига до позицията главен оперативен директор. Сачански е председател на УС на Сдружението за модерна търговия.

Не може да има туризъм без добре поддържани паметници и инфраструктура, казва
Бойко Сачански

- Г-н Сачански, как се роди идеята на Billa да се включи в реставрацията на един от най-тачените паметници у нас - Шипка?
- Идеята се роди спонтанно, след като достигнахме числото 100 на магазини Billa в България. В съзнанието неволно изниква асоциация със 100-те национални обекта. Аз съм от поколение, което доста ценеше тези неща, и съм работил дълго като екскурзовод още като ученик, а после и като студент. Така че има и субективен елемент. Една ноемврийска сутрин, пътувайки с колегите, понеже често правим групови посещения на нашите магазини, и, минавайки покрай такива обекти, съвсем естествено дойде идеята да подкрепим някой от 100-те национални обекти. Свързахме се с Министерство на културата, обсъдихме заедно различни предложения за обекти, видяхме къде се пресичат идеите ни и избрахме паметника Шипка. А идеята за концерта и конкретните форми еволюира в течение на тези разговори. До момента ние сме имали много социално ангажирани дейности. Но някак си постно звучи: "Billa преведе еди-каква си сума на "Шипка". Затова решихме да има още една допълнителна изгода за всички, като най-важният неин аспект е да привлечем още хора. За разлика от други сектори на икономиката, в които компаниите работят с голям марж в цените, при храните това е невъзможно. Когато казваме, че ще дарим 1% от продажбите на млечните продукти, продадени в Billa на някой, сумата може да му се стори малка, но

нашата надценка при тези продукти е изключително малка

Не искам да назовавам конкретни браншове, за да не засегна колеги, при коrто маржът е около 10 на сто. При нас не е така. Дори да искаме, няма как да дарим суми от порядъка на стотици хиляди и милиони левове. Затова се надяваме и други да се присъединят към инициативата ни и да бъде по-широко приета.
- Един от начините за привличане на повече хора е концертът, който планирате в зала "Арена Армеец". Какви други форми предвиждате?
- Не разкривам голяма тайна, но концертът не е евтино удоволствие, защото освен таксата за залата, включва и осветление, озвучаване и др. Сумата е стабилна и съвпадаща с постъпленията от билети, които искаме да съберем. Ние инвестираме за нашите възможности една голяма сума за организацията на този концерт. Надяваме се освен постъпленията от билети да има и други и да помогнем.
- Бизнесът се включва под една или друга форма в реставрацията на паметници, но повече го правят бизнесмените като частни лица. Смятате ли, че трябва да стане практика ангажирането на компании?
- Това е идеята.

Надяваме се нашият пример да е заразителен

и да бъдем последвани от други компании, които да изберат форма, начин и време да подпомогнат други обекти. Имаме достатъчно богато културно-историческо наследство. Туризмът ни, и в частност вътрешният ни туризъм, има още резерви за развитие и може да се превърне в двигател на икономиката като цяло. Много правилно земеделският министър Десислава Танева, туристическият министър Николина Ангелкова и зам.-министърът на културата доц. д-р Бони Петрунова изтъкнаха, че всичко трябва да върви в пакет. Не може да има туризъм без добре поддържани обекти и инфраструктурата към тях. Затова и ние избрахме този начин да ангажираме максимално широки кръгове на обществеността, а не само на бизнеса. Защото певците също подкрепят със своите участия.
- Все пак вероятно няма да липсват изказвания, че си правите реклама по този начин.
- Аз само ще цитирам една пословица: "Няма ненаказано добро". По принцип, тръгвайки да правиш добро, трябва да имаш едно наум, че някой винаги ще бъде недоволен. Но в крайна сметка позитивният ефект е по-добър от негативния, а той именно ни интересува. Веригите често са били подозирани в спекулации. Сигурно ще има и противници на идеята. Каквато и идея да се реализира, когато тя възникне, вече има и нейни противници. Допускам го.
- Българска черта ли е това?
- Може би не само българска. Ние понякога сме самокритични и нихилистични. Ние го правим с най-искрени чувства.
- Освен за събирането на паричните средства обсъждали ли сте кой ще се заеме с реставрацията?
- Ще има обществена поръчка. Проектът е съвместен с Министерство на културата. Ще се постараем да не изчезне нито един лев и да не бъде използван по друго предназначение. Урните ще бъдат отворени в присъствието на нотариус.
- Колко ще струва реставрацията?
- Трябва първо да се направи експертиза. Аз си го представям така -

да се започне от най-наложителните дейности, които със сигурност касаят фасадата, скулптурата на лъва и вратите

Знаете колко наши музеи в последно време бяха ограбени заради ненадеждна система на затваряне, включително и от комплекса Шипка. Така че ще започнем с реставрация на скулптурата и осигуряване на съхранението на музейната сбирка. Това е огромен комплекс. Огромна територия. Затова не мога да се ангажирам с конкретна сума, която ще е нужна за реставрацията.
- Тъй като стана въпрос за веригите и някои негативни изказвания за тях - водите ли още спорове с доставчици или стигнахте до съгласуване на общи условия?
- Имаше вълнения миналата година покрай измененията в Закона за защита на конкуренцията. В крайна сметка ние изпълняваме всички законови и нормативни разпоредби в страната. Доколко те помагат за нормалното развитие на бизнеса, е друг въпрос. Ние не сме специалисти в това. Не искам да коментирам тази тема, има юристи и други експерти. Нашата позиция е заявявана от името на Сдружението за модерна търговия.
- Какво следва след откриването на 103-я магазин на Billa в страната?
- Продължаваме активно с експанзията. За 2015 г.

имаме двуцифрен ръст от над 11 %, което ни дава основание за амбициозна програма за експанзия

за откриване на нови магазини. Тази година сме открили вече 5 магазина, тоест всеки месец по един. Ще ускорим темпа, което означава, че до края на 2016 г. ще открием още поне 10 магазина.
- Да очакваме ли още евтини брандове в Billa?
- Ние имаме собствени брандове - марки продукти, които се продават в нашите вериги. Те са няколко във всички сегменти - в по-ниския Clever, в средния Billa и във високия Billa Premium. Продължаваме с развитието на собствените брандове, като ще се появят и нови, свързани с деликатесния ни отдел и тенденцията домакините да предпочитат все повече полуготови неща. Затова ще се появи поредната нова собствена марка Billa Easy - удобно и бързо за приготвяне. Това са нещата, приготвени в нашите магазини.
- Ще продължите ли сътрудничеството си с родните производители?
- Да, то не е спирало. "Градините на Billa" у нас са вече над 100. Те не са собственост на Billa, а на български фермери, с които имаме договор за сътрудничество. Ние ги подпомагаме в целия технологичен процес на производство на плодове и зеленчуци - от подбора на семена, през засаждането и третирането, до пласмента на продукцията. Подписват се предварителни договори, в които са оказани количествата, които съответният производител ще реализира в Billa. Разбира се, ако продукцията му съответства на стандартите ни. От януари производителят знае, че лятото ще продаде реколтата си на Billa, aко я произведе в договорения обем и качество. Отношенията ни с българските производители са много добри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай