"Градус-1" стъпи на нови пазари

"Градус-1" стъпи на нови пазари | StandartNews.com

17 компании се борят за златните отличия на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, които ще бъдат връчени на 29 април. Наградите са в три категории - "Качество", "Растеж" и "Иновации". В първата - "Качество", се състезават 8 компании - "Асарел Медет", "Девня Цимент", "Елит Травел Интернешънъл", "Минстрой холдинг", "Сименс", "Томбоу България", "Холсим България" и "Юробанк". За втората - "Растеж", са номинирани "Аурубис България", "Градус-1", "Ден и Нощ", "Лидл България", "Минстрой холдинг", "Трейс груп" и "Уолтопия". В третата група - "Иновации", са "АстраЗенека България", "Минстрой холдинг", "Солвей Соди", "Каолин" и "Юробанк България". В дните до 29 април в. "Стандарт" ще публикува коментари на собственици и мениджъри на номинираните компании и ще представи успехите на управляваните от тях дружества.


Компанията отчита 150% ръст на износа

Инвестира 15 млн. лева в завод за биогаз

Производителят на птиче месо "Градус" отчете 150% ръст на износа през м.г., стъпвайки на нови пазари. Продуктите на компанията вече се продават в Русия, Украйна, Дубай и Грузия. Износът на пилешко месо и разплодни яйца заема сериозен дял от продажбите ни, но все пак приоритет е българският пазар, заявиха от компанията. С годишно производство от около 20 млн. бройлера и 50 млн. разплодни яйца компанията е лидер на пазара на птиче месо в България. "Градус" е номинирана за наградите на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в категория "Растеж". Стартиралата в началото на 90-те години в Стара Загора компания днес има производствени звена из цялата страна. Производственият цикъл е напълно затворен, за да може да се осигури пълен контрол върху всеки етап. Фирмата притежава собствен фуражен завод, люпилня, ферми за родителски стада, ферми за угояване на бройлери и една от най-модерните на Балканите кланици с капацитет 8000 пилета на час. "Градус" произвежда пълна гама пилешки продукти - пресни, замразени, овкусени, колбаси и готови за консумация.

Най-новата инвестиция на "Градус" е заводът за биогаз в Нова Загора за 15 млн. лв., открит през есента на м.г. Основна суровина в него е птичият тор от птицефермите на компанията, но може да се използват и царевичен силаж, слама от житни растения и говежда тор. На първо място това е една екологична инвестиция, която намалява до минимум замърсяването на околната среда от отпадния продукт в птицефермите, заявиха от компанията. Така се спестяват и разходи по изграждане на специални 6-метрови утаители за защита на подпочвените води и последващо пречистване. Така близо 22 000 тона птичи тор годишно ще осигуряват производството на 1.425 мегавата електрически ток и 0.850 мегавата топлинна мощност. Инсталацията за биогаз е изградена до фуражния завод на "Градус" в Нова Загора, за който се подава част от произведената в него електроенергия. Получената твърда фракция в завода за биогаз - 100 тона на ден, ще се използва за наторяване на земеделски земи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай