Google оптимизира формата на изображения

Google оптимизира формата на изображения | StandartNews.com

От гиганта Google планират да оптимизират трафика като разработват нов формат за изображения, който да е предпочитан в мрежата, съобщава онлайн изданието GigaOm.

Размерът на изображенията в търсачката ще бъде WebP, което е с около една трета по-малък от този на JPEG. Когато една интернет страница използва много снимки, това може да се окаже доста важно за нейното бързо зареждане, като същевременно ще генерира и по-малко трафик.

От компанията дават за пример собствения си видеопортал YouTube. От известно време описателните изображения на клиповете са именно в този формат. Това е довело до 10% по-бързо зареждане на страниците.

Междувременно Google спестява и по няколко терабайта трафик всеки ден благодарение на WebP в Chrome Web Store, като същевременно неговото зареждане е по-бързо с една трета. От известно време мобилното приложение на Google+ също използва WebP, което пък спестява на интернет гиганта 50 терабайта дневно.

Google работи по WebP от 2010 г. насам, като в момента основната пречка за масовото навлизане на формата е това, че не се поддържа от 54% от браузърите, които използват потребителите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай