Гърци и нашенци наемат шивачи без договори

Гърци и нашенци наемат шивачи без договори | StandartNews.com

Благоевград. Само за месец трудови инспектори от Благоевград спипаха шестима работници без трудови договори. Почти всички нарушения са установени в шивашки фирми. Някои от предприятията са на гръцки собственици, а други – на български бизнесмени.

„Най-често се чуват резонните оправдания – работникът е за първи ден, взели го, за да го пробват дали ще върши работа. Работодателят няма право да допуска до работното място служителя, ако преди това не е сключен трудов договор. Притеснително е, че все още има подобни тежки нарушения", заяви шефът на Областната инспекция по труда – Благоевград Юлия Янчева.

За периода от 25 юни до 25 юли са влезли в сила 13 наказателни постановления за общо 15 500 лева. Идвършени са 204 проверки, констатирани са 917 нарушения. Съставени са 16 акта за установяване на административни нарушения. Постъпили са 13 искания за наемане на работа на непълнолетни лица за същия период от време. „Нй-често ги вземат на работа като бармани и сервитьори. Дали сме 11 разрешения, два са отказите ни", каза още Юлия Янчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай