Fibank отчете отлични финансови резултати пред миноритарните акционери

Fibank отчете отлични финансови резултати пред миноритарните акционери | StandartNews.com

През 2016 г. банката реализира печалба преди данъчно облагане и обезценки от 255 млн. лв.

На 24 март 2017 г. бе проведена среща на ръководството на Fibank (Първа инвестиционна банка) с миноритарните акционери на банката.

Редовните срещи са част от политиката на Fibank по стриктно прилагане в своята дейност на международните стандарти в доброто корпоративно управление, утвърдени от Международната финансова корпорация (IFC).

На срещата присъстваха г-н Васил Христов, Главен изпълнителен директор (CEO) на банката, г-н Димитър Костов - Главен директор Риск (CRO) и г-н Живко Тодоров, Главен финансов директор (CFO).

На срещата ръководството на Fibank представи пред миноритарните акционери финансовите резултати на банката за 2016 г.
Банката отчита стабилен ръст на реализираната печалба преди данъчно облагане и обезценки, която достига 255 млн. лв. В основата на ръста на печалбата стоят по-ефективното управление на активите и пасивите на банката.

През 2016 г. Fibank е изградила стабилни капиталови буфери. През годината банката е заделила провизии в размер на 155 млн. лв.

Реализираната одитирана печалба след данъци и обезценки е в размер на 90.2 млн. лв. Банката отчете и ръст на активите от 2%, достигайки до 8.9 млрд. лв., което отрежда на Първа инвестиционна банка трето място в българската банкова система, след УниКредит Булбанк и Банка ДСК.

Капиталовата адекватност на банката към 31 декември 2016 г. е 15.41%, съотношението на приходи и разходи е в размер на 42.04% и възвращаемостта на капитала е 11.17%.

На срещата имаше въпроси относно привличането на стратегически партньор за Fibank, които ръководството на банката ще дискутира на следващата среща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай