Фалшива тревога за подпис за VII блок

Фалшива тревога за подпис за VII блок | StandartNews.com

Не е сключвано споразумение за новия реактор, заявиха от МС

София. Фалшива се оказа тревогата, че се подписва споразумение за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". В ранния следобед тръгна слух, че в БЕХ се провежда среща, на която ще бъде подписано акционерното споразумение за проектната компания, която ще построи новата мощност в Първа атомна.

Пред сградата на холдинга веднага се събра група журналисти, въпреки че от пресцентъра категорично отричаха, че вътре се провежда подобно мероприятие. Около 14 ч. обаче в централата на БЕХ започнаха да идват пряко свързани с проекта лица - изпълнителният директор на "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" Валентин Илиев, а малко след него и шефът на самия АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. След около 2 часа последният излезе. "Нищо не сме подписвали. Никакви финансови ангажименти не е поемала държавата. Ако нещо ще се подписва, то ще стане при следващото правителство", категорично заяви Генов. Въпреки че не беше много словоохотлив, от думите му стана ясно още, че срещата в БЕХ е била във връзка с оперативни дейности.

В същото време за подписването на споразумение или каквито и да било други документи във връзка с изграждането на VII блок в АЕЦ "Козлодуй" отрекоха и от правителствената информационна служба. От там съобщиха, че на 30 юли Министерски съвет е приел решение, с което е одобрил единствено доклада на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключване на Акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС. То обаче ще влезе в сила едва след окончателното му одобряване от следващия кабинет, което се отнася и за Споразумението за финансов модел на проекта и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство (т.нар. EPC-контракт). От пресслужбата на правителството уточниха, че подготовката на последните два документа все още не е започнала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай