Фалира собственикът на Карфур в България

Фалира собственикът на Карфур в България | StandartNews.com

Гръцката компания Marinopoulos подаде молба за банкрут

Агонията на веригата хипермаркети Carrefour в България е към своя край. Гръцкият конгломерат Marinopoulos - собственикът на "КМБ България", която управлява франчайза на френската верига за България, е подал молба за фалит, пише изданието GRReporter. Гръцката компания изпадна в тежки финансови затруднения през последните години заради кризата. Тя обмисляше варианти за оздравяване, включително сливане с конкурентната верига в Гърция Sklavenitis.

Конкурентът й обаче се отказа от идеята, а Marinopoulos се затруднява да продаде който и да е от активите си, дори и по-атрактивните в сферата на фармацията. Гръцкият в. Kathimerini пише, че се обсъждат всички възможни сценарии за преструктуриране на групата. Заради размера на дълговете й обаче шансовете са малки. Съдът ще разгледа молбата на компанията през септември. Само в Гърция за компанията работят 13 хил. души. Ако тя не премине успешно през процедурата по преструктуриране, всички те ще изгубят работните си места, отбелязва медията. Вероятно ще се търсят купувачи за всички активи на компанията, за да се задоволят поне частично исковете на доставчици и кредитори.

В България финансовите проблеми на Carrefour започнаха с оттеглянето на френската верига от Гърция през 2012 г. Така Marinopoulos изгуби партньора си и остана да развива самостоятелно хипермаркетите под франчайз. Сега има само 4 магазина на веригата от повече от 20 през 2010-2011 г. Много доставчици спряха да работят с нея заради натрупани задължения, заведени са и десетки дела за несъстоятелност срещу веригата.

За начална дата на несъстоятелност на Marinopoulos е посочена 1 юли, пише GRReporter. Компанията има дългове към над 3 хил. доставчици за стотици милиони евро. Според някои оценки заедно с банковите заеми дълговете й достигат 2 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай