Емоции с новото Suzuki Baleno

Емоции с новото Suzuki Baleno | StandartNews.com

Стилният хечбек има изключително просторен салон и голям багажник

Какво търсят купувачите на автомобилите от В-сегмента (у нас той се радва на най-голям пазарен дял - 23%)? Освен добрата цена, разбира се, те разчитат на по-голямо пространство, особено ако са семейни. Не всички марки обаче могат да им го предложат. Искат също така новата им придобивка да изглежда стилно, модерно, да щади бюджета. Повечето коли от този глас се вписват и в тези категории. Ако автомобилът е и еко френдли (т.е. изхвърля по-малко вредни вещества и съответно не замърсява въздуха), което в последните няколко години стана доста модерно, това е добре дошъл бонус. В това отношение автомобилните производители също направиха огромни стъпки. Трудно е обаче да се намери автомобил, който да отговаря на всички тези условия. Някои дори ще кажат, че е невъзможно. От Suzuki не твърдят, че предлагат съвършената кола в В-сегмента, но определено новото Baleno прави голяма крачка.

Японската компания се хвали, че това е най-аеродинамичният хечбек в историята й. Може би са прави. Факт е, че Baleno е с близо 200 кг. по-лек от по-малкото си братче Swift. Няма печатна грешка - собственото му тегло в зависимост от модификацията варира от 865 до 980 кг. На официалното представяне на модела във Вакарел вчера българските журналисти останаха приятно изненадани на първо място от дизайна. Екстериорът е изчистен, има хромирани елементи, като дръжките на вратите и декоративната лайсна върху решетката. Предните фарове още в базовото ниво на оборудване са с вградени LED светлини. Отзад правят впечатление декоративната хромирана лайсна на багажника и спойлерът с вградената трета стоп светлина. В интериора преобладава пластмасата от добро качество и текстилът, също има хромирани елементи. Мултифункционалният волан е с кожена тапицерия и се регулира във височина и дълбочина. На бордното табло, между оборотомера и скоростомера, има 4,2-инчов LCD мулти-информационен екран, който е първи по рода си в сегмента. На него се изобразяват всевъзможни данни, като избраната предавка (и препоръчителната), средна скорост, разход на гориво, ускорение, мощност, въртящ момент, температура на въздуха и др. Моделът има 7-инчов основен тъчскрийн, който, освен всичко друго, показва изображението от камерата за задно виждане и улеснява паркирането.

Baleno радва и с изключително просторния си салон. Убедихме се в това, като седнахме отзад и видяхме колко много пространство има до предните седалки и над главите. Габаритите на модела са 3999 мм дължина, 1745 мм широчина, 1470 мм височина, 2520 мм междуосие. Багажното отделение, което е с двоен под, има обем от 355 л (1085 л при сгънати задни седалки), като по този показател е лидер в сегмента.

В най-високата степен на оборуване автомобилът предлага безключово отваряне и стартиране на двигателя. В салона също така има USB порт в централната конзола, 12V изход (отпред и отзад). Круз контролът е адаптивен, а сред системите за безопасност заслужава да се отбележи Radar Brake Support, която прилага спирачно усилие за избягване на сблъсък.
Suzuki Baleno се предлага с 2 бензинови двигателя - трицилиндров 1-литров Boosterjet (мощност 112 к.с., 170 Нм максимален въртящ момент) и 4-цилиндров 1,2-литров Dualjet (мощност 90 к.с., 120 Нм максимален въртящ момент). Първият се съчетава с 5-степенна механика или 6-степенен автомат, а изборът при втория е сведен до 5-степенна механична и безстепенна автоматична CVT. Максималната скорост варира от 180 до 200 км/ч, а средният разход на гориво в комбиниран цикъл - от 4,2 до 4,7 л/100 км. Baleno е и първият модел в историята на марката, който се предлага и в хибриден вариант. Това е т.нар. Mild Hybrid, който само подпомага работата на двигателя, а не осигурява автономно движение на ток.

В ценово отношение моделът се позиционира между Swift и S-Cross. В България базовата цена на Baleno е 22 49 лв. с ДДС, а върховата версия струва 34 190 лв. Стартовите цени на Swift и S-Cross са съответно 21 950 и 29 240 лв. с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай