Данъчни и прокурори влязоха в "Гугъл"

Данъчни и прокурори влязоха в "Гугъл" | StandartNews.com

Европа се надига срещу схемите за ощетяване на бюджета от транснационални корпорации

Разследват американската интернет търсачка за укриване на милиарди евро налози във Франция, Великобритания и Италия

Американската интернет и софтуерна компания Google е под прицела на данъчните и съдебни власти в Европа заради засилващите се подозрения за извършени от нея данъчни нарушения. В 5 часа сутринта на 24 май във френската столица Париж беше извършена мащабна полицейска операция, която е част от разследване на машинациите на компанията. В операцията участваха стотина данъчни служители, петима прокурори и служители от Бригадата за борба с тежки престъпления.

Подозренията към интернет търсачката във Франция започнаха в края на февруари, когато френски медии съобщиха, че Google е обект на разследване за укриване на данъци във Франция. Първите такива обвинения срещу компанията бяха повдигнати още през 2011 г. Според информациите от февруари тази година френските власти твърдят, че интернет гигантът дължи на Франция 1,6 млрд. евро за неплатени данъци.

Компанията е под прицела и на властите във Велокобритания, където вече даде 130 млн. паунда на британското правителство за неплатени данъци. Експертите обаче оцениха това споразумение като "прекалено нищожно за дейността на Google във Великобритания. Според тях става въпрос "за хвърляне на прах в очите". По този повод френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че подобна сделка във Франция няма да има и не се водят никакви преговори, за да бъде прекратено разследването за данъчни измами.

Миналия декември Google се съгласи да плати 318 млн. евро и на Италия, след като компанията бе обстойно разследвана и обвинена за укриване на налози. Но Google не е единствената американска компания с филиали по света, понасящи засилващи се критики за това, че използват сложни и трудни за разследване схеми за занижаване на корпоративното облагане. В списъка на тези компании са социална мрежа "Фейсбук", както и компанията за онлайн търговия "Амазон".

Британските данъчни власти разкриха, че благодарение на регистрацията си в Ирландия Google успява да постигне "агресивно бягство от данъчното облагане", съобщи в. Файненшъл таймс". Данъчната служба обвини корпорацията в "неморално поведение", защото през 2013 г. е заплатила само 20,5 млн. британски лири данъци, въпреки че през същата година е реализирала в страната доход над 5,6 млрд. лири. Авторитетното британско издание отбелязва, че наложените във Великобритания санкции срещу Гугъл на базата на споразумение с корпорацията могат да станат прецедент, тъй като и други европейски държави също са недоволни от действията на тази и други транснационални корпорации.

Миналият декември в Лондон се заговори, че за транснационалните корпорации ще бъде въведен данък от 25% върху изнасяните от страната печалби. Британското министерство на финансите изчисли, че през следващите пет години тази мярка ще вкара в държавния бюджет на Велликобритания внушителната сума от около 1 млрд. британски лири. Тази мярка се отняся за всички транснационални корпорации, а експертите я нарекоха "Данък Гугъл", защото тази американска компания най-често е обвинявана в укриване на данъци в големи размери.

Американските интернет компании са платили на Великобритания през 2012 г. само 54 млн. британски лири, въпреки че съвкупните им приходи в страната са около 15 млрд. лири. Ставката на данъка върху печалбата на тези корпорации във Великобритание е 21%. За да платят колкото се може по-малко данъци, корпорациите регистрират приходите си в съседната Ирландия, където ставката е 12,5%.

50 000 работят в компанията

Американска корпорация "Гугъл" е специализирана основно в търсенето в интернет. Но тя притежава подразделения за изчисления в облак, онлайн потребителски имейли (gmail), карти, сканиране и архивиране в дигитален вид на книги и много други. Нейната мисия, както е формулирана от компанията, е "да организира световната информация и да я направи универсално достъпна и полезна за всеки".

"Гугъл" е базирана в град Маунтин Вю, щат Калифорния. В компанията работят около 50 000 служители, а броят на кандидатстващите за влизане в нея са постоянно около 10 000. Тя разполага с хиляди сървъри по света, които обработват милиони заявки за търсене ежедневно и около 1 петабайт потребителски данни всеки час. Компанията е създадена от американците Лари Пейдж и Сергей Брин (който е от руски произход), докато са студенти в Станфордския университет и се опитват да измислят ефикасен алгоритъм (машина) за търсене на уеб страници по ключова дума. Фирмата е регистрирана като частна компания на 4 септември 1998 г. Оттогава Google продължава да се разраства непрекъснато чрез разработване на нови продукти, придобиване и партньорство с други компании.

Основните си приходи Google получава от главната услуга, която предлага - генериране на резултатите от търсене на текст в световната мрежа (търсачка). Името на Google представлява игра на думи и произхожда от думата "гугол" (googol), която е математически термин за единица, последвана от 100 нули. Текущото официално лого на Google се използва от 1 септември 2015 г. Компанията сменя логото си месец след мащабна реструктуризация. Новият логотип, както и по-рано, е продуктовият знак на компанията, но шрифтът е без засечки, с малко по-меки цветове, и изглежда по-съвременно.

Логото е изпълнено в общ стил с логотипа на Alphabet Inc., компанията, "погълнала" Google в началото на август 2015 г. В празнични дни, в рождени дни на известни личности, при важни събития, като например Олимпийските игри, Google заменя логото си с дудли (англ. doodle - небрежна рисунка, драскулка), представляващи илюстрации, анимации или даже малки игри, отнасящи се за даденото събитие. На 24 май 2011 г. Google заменя логото с дудъл за Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. Неотдавна като лого на българския вариант на търсачката се появи профилът на бележития български поет Пенчо Славейков, който през 2011 г. е номиниран за Нобелова награда за литература. Поводът беше, че през април се навършиха 150 години от рождението на поета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай