Дълговете на БДЖ - за новия кабинет

Дълговете на БДЖ - за новия кабинет | StandartNews.com

Дизеловите мотриси "Сименс Дезиро" няма да се продават

За последните 12 месеца холдингът стопи борчовете си с над 116 млн. лв.

Проблемът с огромните дългове на "Холдинг БДЖ" ще остане за решаване от следващия кабинет. Това стана напълно ясно късно в петък миналата седмица. Имаме сближаване на позициите по доста точки и мисля, че сме пред договаряне. Това коментира за "Стандарт" транспортният министър в оставка Данаил Папазов след проведения на 22 юли пореден кръг преговори между "Холдинг БДЖ" и кредиторите му по Втория облигационен заем, на който присъства и вицепремиерът в оставка Даниела Бобева. Кредиторите не бяха готови за вземането на решение поради факта, че на преговорите не присъстваха представители на германската банка FMS Wertmanagement и на КТБ, която е под специален надзор. Те ще се съберат да обсъдят последните ни предложения и най-вероятно в понеделник, 28 юли, ще дадат окончателно решение, заяви на 22 юли Папазов.

Кредиторите не са имали технологично време да се съберат и обсъдят отправените им на 22-и предложения и да формират единна позиция по тях, така че в понеделник (б.а. - днес) няма да бъде представена такава, коментираха запознати с позицията на облигационерите.

По време на преговорите обаче кредиторите за първи път демонстрирали желание да обсъдят компромисни варианти за изплащане на задълженията, коментираха запознати. Това говори за смекчаване на тяхната позиция, тъй като доскоро те не били склонни дори и да чуят за някакви компромисни варианти.

По време на преговорите в Министерски съвет представителите на австрийската KA Finanz, френско-белгийско-люксембургската Dexia и френската BNP Paribas се съгласили, че без постигането на взаимни компромиси няма как да бъде разрешен окончателно казусът с дълга.

От своя страна ръководството на "Холдинг БДЖ" се ангажирало да ускори процеса по продажбата на 3407 стари товарни вагона, които са част от обезпечението по Втория облигационен заем от 120 млн. евро. Проблемът е, че пазарът на товарни вагони е пренаситен, а превозите на товари бележат стабилна тенденция към застой, така че продажбата им ще отнеме поне 3-4 години. Останалата част от обезпечението - 25-те дизелови мотриси "Сименс Дезиро", няма да бъдат обявявани за продажба, тъй като това би изправило "БДЖ - Пътнически превози" пред невъзможност да изпълнява задълженията си по договора с държавата за обществен превоз на пътници, по който получава годишна субсидия.

Може би преговорите с кредиторите ще продължат и по време на служебния кабинет. Той обаче едва ли ще може да ги довърши, още повече, че неговите приоритети са други. Освен това въпросите за решаване са тежки, поради което и преговорите се проточиха вече над 16 месеца.

Общите задължения на "Холдинг БДЖ" към 30 юни са близо 583 млн. лв. Просрочените са малко над 170 млн. лева, близо 140 млн. от които - към големите финансови кредитори, а 32 млн. - към бюджета за стари заеми, по които се е активирала държавна гаранция. Отделно холдингът дължи и над 82 млн. лева към НК "Железопътна инфраструктура" за такси, за които обаче беше подписано споразумение за разсрочено изплащане.

С над 116 млн. лева намаляха задълженията на "Холдинг БДЖ" от 1 юли 2013 г. до 30 юни 2014 г. Това е със 70 млн. повече от предходния период, когато на кредиторите са били изплатени само 46 млн. лв.

Пътниците намаляха с половин милион

Близо 12,5 милиона са превозените пътници през първата половина на 2014 г. - с половин милион по-малко спрямо същия период на 2013 г., съобщиха от БДЖ. Основната причина за отлива са големите ремонти по жп мрежата, които водят до прекъсвания на движението, трансбордиране на пътниците заедно с багажите им от влак на автобус и обратно, което създава много неудобства и значително забавя пътуването.

Около 4,5 млн. тона са превозените за полугодието товари - с около 600 хил. тона повече от първото полугодие на 2013 г. Ръстът щеше да е доста по-голям, но товарните композиции заобикалят участъците, на които се извършва рехабилитация, а това оскъпява превозите и забавя доставките.

Загубата на "Холдинг БДЖ" за полугодието е 21,1 млн. лв. - с около 5,5 млн. лева по-голяма от миналата година. Това се дължи на отчетените за първото полугодие на 2013 г. извънредни приходи от 7,890 млн. лв., удържани от турската компания "Тювасаш" за забавяне на договора за доставка на 30 нови спални вагона. Ако не се вземат под внимание тези извънредни приходи, реалната загуба на холдинга спрямо първото полугодие на 2013 г. е намаляла с 2,5 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай