Чакаме дял от $7 трилиона

Чакаме дял от $7 трилиона | StandartNews.com

София. Страната ни очаква дял от седем трилиона долара, натрупани от международни фирми по време на кризата.

Страната ни е една от атрактивните дестинации, които се оглеждат от големите компании и биха могли да привлекат чужди средства, коментират икономически експерти. Те се базират на проучване, според което най-големите компании в света са натрупали рекордни парични резерви и се очаква да започнат да харчат. Към момента сумата, която държат най-големите фирми в света, е около седем трилиона долара.

Компаниите, заедно с фирмите за частни капитали, са поставени под натиск да започнат да харчат огромната планина, пише Бизнесинсайдър. С близо два трилиона долара за харчене разполагат само американските гиганти. Най-голяма част от средствата се държат от технологичните гиганти, които биха могли да проявят интерес и към нашата страна. С най-много пари - 140 млрд. долара, разполага "Епъл", а "Майкрософт" има 83 млрд. долара. На трето място се нарежда Google с 59 млрд.

долара. Сериозни капитали са натрупани и в европейски компании от областта на фармацията и добивните дружества. Страната ни може да привлече част от тези капитали като предложи аутсорсинг или чрез придобиване на закъсали предприятия, коментират наблюдателите. Проблем на този етап се явява липсата на достатъчно големи и класни офиси, както и недобрата инфраструктура в малките населени места. Най-големият ни плюс обаче са добре подготвените кадри и сравнително ниските заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай