„БМФ Порт Бургас“ инвестира милиони в система за борба с контрабандата на горива

„БМФ Порт Бургас“ инвестира милиони в система за борба с контрабандата на горива | StandartNews.com

„БМФ Порт Бургас" ЕАД е първият пристанищен оператор, лицензиран по новия Закон за акцизите и данъчните складове, и единственият, който е изпълнил новите изисквания още преди изменението на нормативната уредба през август 2017 година, чиято основна цел е борбата с контрабандата на горива.

За целта концесионерът е инвестирал 15 милиона лева в изграждането на нова и изцяло автоматизирана система за измерване количеството горива, които преминават през точките за контрол на разходомерите и предават в реално време данни на Митница Бургас. Това обяви на пресконференция изпълнителният директор на порта Борис Балев. Той уточни, че още преди изменението на закона през август 2017 година пристанището вече е било внедрило новата система.

На 30 май операторът е получил писмо от бургаската митница, от което става видно, че „БМФ Порт Бургас" ЕАД е приведено в съответствие към действащото законодателство. Борис Балев, изпълнителен директор на "БМФ Порт Бургас" ЕАД Тъй като „БМФ Порт Бургас" е бил единственият оператор, който е бил готов с цялостното изпълнение на новите нормативни задължения, до влизането в сила на новия закон – от 1 януари т. г., е бил даден 6-месечен гратисен срок, за да могат и останалите да синхронизират работата си съобразно новите изисквания. Той изтича утре.

„Ние използвахме този срок, за да модернизираме вече изградената система. Подкрепяме всички иновативни решения на държавната администрация. Имаме отлично взаимодействие с Митница Бургас, коментира още Борис Балев. Софтуерът, с който работи новата система, е избран от митниците и изискванията се припокриват напълно с тези на данъчните складове, допълни той. Представителите на медиите бяха запознати на място с работата на двата терминала – за разтоварване на втечнени въглеводородни газове, включително буферния резервоар за преработка на остатъчни газове, и газьол към 20А корабно място в Пристанищен терминал „Бургас Изток-2". Всички технологични процеси се наблюдават в реално време от оператор в командна зала. Системата функционира при строги мерки за пожарна и аврийна безопасност, като в нея допълнително са вложеи половин милион лева. Близо 100 милиона евро е цялата инвестиция в порта от на чалото на концесията през 2012 година досега, добави още изпълнителият директор Борис Балев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай