"Биовет" ще прави ток от биомаса

"Биовет" ще прави ток от биомаса | StandartNews.com

"Биовет" планира да изгради нова инсталация за производство на ток от отпадъци, каза Добромир Филипов, оперативен директор на завода в Разград. Компанията, собственост на "Хювефарма", е водещ европейски производител на фуражни добавки, субстанции и лекарства за лечение на животните. "Биовет" произвежда и субстанции за хуманната медицина и ензими. Освен завода в Разград, "Биовет" оперира и в Пещера и Ботевград, разполага с производствени мощности и в Македония.

Драгомир Филипов поясни, че в момента новата инсталация се проектира в завода. Тя ще оползотворява отпадъците от производството, като помощни материали и биомаса, останала след извличане на субстанциите. Досега тези отпадъци са били изпращани в депо, за което отговаря компанията. Очаква се новото съоръжение да заработи до средата на 2016 г.
Новото проектиране на горивната инсталация започва заради промени в законодателството. Съоръжението ще произвежда ток и топлинна енергия, които ще се използват в цеховете. Те обаче ще бъдат в малки количества спрямо нуждите на енергоемкото производство, обясни Добромир Филипов.

Занапред компанията има стимул да произвежда и ваксини за хуманната и ветеринарната медицина. Проектът е в много ранна фаза, уточни Теменуга Газдова, управител на "Биовет" - клон Разград. "Нуждите на пазара ни подтикват да развиваме определен вид дейности, а още по-добре е, когато изпреварваме тези нужди. Ако инвестицията се реализира, това най-вероятно ще е в Разград", обясни тя.

Над 90% от продукцията на "Биовет" е за износ, а компанията покрива около 30% от нуждите на българския пазар от произвежданите от нея продукти. Плановете за бъдещи мощности са свързани основно с производството в Разград, тъй като предприятието там е с най-голяма площ - 900 дка, което позволява строителството на инфраструктура и допълнителни сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай