БГ фирмите печелят от евтиното евро

БГ фирмите печелят от евтиното евро | StandartNews.com

Поевтиняването на еврото може да стимулира българския пазар. Това заяви Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг" на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, организиран от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria. Според него ще има полза от ситуацията с еврото за българските индустриални компании, които изнасят за европейски страни. Ако продаваме на европейски компании, които се представят добре, ще има все по-голямо търсене на стоки на български компании, обясни той. В анализ на "Елана Трейдинг" се казва, че с евтиното евро ще се стимулират резултатите на експортно ориентираните компании и покупките на акции е добре да се насочат към сектори като автомобилостроенето, високите технологии и фармацията.

Асен Ягодин, изпълнителен директор Пощенска банка и председател на СД на БФБ-София, каза, че около 90% от инвестираните средства на българите са в банкови активи. А едва около 10% са в акции, пенсионни фондове и т.н., което е едно от най-ниските нива в световен план. Хората обаче започват да се обръщат към инвестиционни алтернативи заради ниските лихви, коментира той. По думите му банките засега са само съхранител на средства, но могат да се превърнат в добър съветник за това къде да се инвестира.

Колкото по-добре се справят пазарите, толкова повече хората са склонни да инвестират, каза на форума ръководителят на "Дистрибуция за Централна Европа и възникващи европейски пазари" в Schorders Тиери Кларк. "Представянето в миналото не бива да е показател за бъдещата възвращаемост. Трябва да се се гледа напред", заяви Кларк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай