БДЖ изгуби товарите си

БДЖ изгуби товарите си | StandartNews.com

Пари за ремонт на влаковете отиват за погасяване на задължения

Със 160 хил. тона са намалели превозените от БДЖ товари от 1 до 25 януари 2015 г. в сравнение със същия период на 2014 г. Това се оплакаха разтревожени служители на "БДЖ - Товарни превози", тъй като спадът е над 30%, като в същото време товарооборотът на частните жп превозвачи е скочил пропорционално. Наред с това има сигнали, според които служители на държавната компания източват тонове нафта от локомотивите. Това принуди министъра на транспорта Ивайло Московски да разпореди незабавна проверка на сигнал за кражба на нафта, свързан с репортаж, излъчен по Нова телевизия. В него пред скрита камера машинист разказва схемите, по които се източва дизелово гориво от години. Според вътрешен одит въпреки намалелите превози разходът на нафта в БДЖ е скочил с няколко десетки тона спрямо 2013 г.

През 2014 г. парите за ремонти в "БДЖ - Пътнически превози" са били едва 10 млн. лв., които са крайно недостатъчни, отчита изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров. Въпреки това по-голямата част от тях са отишли за погасяване на задължения на дружеството, обяснява той.

Без реформа няма бъдеще за БДЖ, категоричен е Владимиров и допълва, че стратегията за спасение, която ще бъде готова през февруари, ще съдържа както мерки за погасяване на дълговете, така и инвестиции за закупуване на нови композиции. До края на годината БДЖ ще обяви обществена поръчка за избор на доставчик на нови влакове, които ще бъдат изплащани с капиталов трансфер от държавата в течение на 7 години, обяснява Владимиров. Според финансисти обаче обществената поръчка може да бъде обявена само след подписване на споразумение за погасяване на просрочените задължения към кредиторите, които към края на 2014 г. са 220 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай