Банкерът, който катери сам върховете

Банкерът, който катери сам върховете  | StandartNews.com

Новият стар шеф на Пощенска банка има успехи при всички правителства

Явно е предопределено съдбата на банкера Асен Ягодин да се свързва с Пощенска банка. Това е първото работно място, където е бил назначен току-що завършилият дипломант от "Международни икономически отношения" в тогавашния ВИИ "Карл Маркс". С годините той изминава цялата кариерна стълба - от касиер през 1992 г. до изпълнителен директор през 2004 г. За да се раздели с банката през лятото на 2011 г. и да започне като главен изпълнителен директор в Банката за развитие. Тогава всички го заподозряха за човек на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Но Ягодин се кълнеше, че това не е вярно, връзката е само по линия на банката. По това време той беше много ентусиазиран да направи така, че банката да заработи като истинска насърчителна институция за дребните фирми. Който е запознат с кариерата му, е убеден, че наистина са го харесали заради професионалните му качества - банкерът е постигнал всичко сам, без протекции. Не може да се каже, че е човек някому, защото не прави политически изказвания и при всички правителства има своите успехи.

Ягодин притежава стила на финансист от голяма класа, с европейски измерения. Което е необичайно, защото той е работил и учил само в България. Самият той го обяснява с ген, наследен от дядо му, който също е бил финансист, но едновременно с това и изкушен от изящната словесност. Бил е близък приятел на Елин Пелин и Димитър Талев. Вероятно любовта към изкуството при дядото е преминала при внука, но при него е по-скоро към изобразителното изкуство. В кабинета му винаги има забележителни платна, а и самият той споделя, че и в дома си държи на това, което окачва на стената. Ягодин, който работи в света на парите, всъщност е човек с хуманитарни интереси. Винаги отзивчив, любезен и възпитан. Но когато се вземат трудни решения, сякаш става друг човек, казват хора, с които е работил.

Почивните дни и отпуските му са посветени на семейството. За бившия и настоящ изпълнителен директор на Пощенска банка съботата означава преди всичко липса на стени. Докато близнаците Йоана и Константин са били малки, цялото семейство заедно е обикаляло из България през почивните дни. Сега децата вече са на по 19 години и заниманията им са съвсем други. Въпреки това любимо място на всички си остава курортът Чифлика в Троянско. Всички са запалени и по гмуркането, но това удоволствие остава за летните ваканции и отпуските. Стигали са чак до Мексико, за да търсят красиви гледки по океанското дъно. Невероятният морски свят и пъстрите обитатели на кораловите рифове са неописуема гледка, казва Асен и съжалява, че в нашето Черно море няма такъв живот в дълбочините. Пътуват до гръцките острови, за да се гмуркат. Така опознали южните части на Егейско море. Дотам обаче трудно се ходи за два дни, затова понякога отскачат до чудесния курорт Сани в Халкидики, близо до Солун. Тази дестинация е много подходяща за зачестилата напоследък комбинация от няколко почивни дни по националните празници. Още повече, че в южната ни съседка може да се ходи на море от май до октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай