18:05 ч.

02.08.18

2 мин.

0

0

0

Банка ДСК придобива SG Експресбанк

от Стандарт |

Банка ДСК придобива SG Експресбанк

Новото обединение ще се конкурира по пазарен дял с УниКредит Булбанк


Банка ДСК придобива 99,74% от акциите на Societe Generale Експресбанк АД (SGEB).
Това съобщиха от унгарската банка OTP Bank Plc., която е собственик на ДСК. В сделката влизат и другите местни дъщерни дружества, притежавани от SGEB. Става въпрос за Sogelease България, Сосиете Женерал Факторинг, Регионален Фонд за градско развитие – фонд мениджър по програма JESSICA на ЕФРР, животозастрахователната компания Sogelife България.
Вероятно групата Сосиете Женерал ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк АЛД Аутомотив.
С пазарен дял от приблизително 6,7% Societe Generale Експресбанк е 7-ата по големина банка на българския банков пазар и е активна както в банкирането на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването ОТП Груп ще засили още повече пазарната си позиция в България. Банка ОТП присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша, съобщават унгарците.
Финансовото приключване на сделката се очаква да стане през последното тримесечие на 2018 г., при условие, че бъдат получени всички необходими регулаторни одобрения.
Паралелно с тази сделка Societe Generale и Банка ОТП обсъждат сключване на споразумение за услуги, което ще обхване различни области (включително, но не само - инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално трансакционно банкиране) в Албания, България, Хърватия и Унгария. От френския кредитор поясниха, че тези дискусии са неекслузивни.
ОТР контролира втората по големина банка в България – ДСК, а сделката, която подлежи на регулаторно одобрение, вероятно ще увеличи пазарния й дял по активи до около 19%, което е близо до дела на най-големия български кредитор – УниКредит Булбанк.
Според Ройтерс, очаква се френската кредитна институция да продаде и подразделението си в Албания на OTP. Източниците в България са отказали коментар каква е стойността на сделката, но според един от тях вероятно ще съответства на продажбата на българския бизнес на National Bank of Greece (ОББ) на белгийската KBC Group миналата година, която бе на стойност 1,1 пъти от общия капитал на ОББ, съобщи investor.bg.
В края на май 2018 г. рейтинговата агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на Сосиете Женерал Експресбанк - 'А-', който е възможно най-високият рейтинг, даван от Fitch на финансова институция в България, надвишавайки с едно ниво този на държавата. Societe Generale Експресбанк АД приключи 2017 г. със 109,5 млн. лева нетна печалба, 264,6 млн. лева нетен банков доход, 7 млрд. лв. общ обем на активите, 151 офиса и над 500 000 клиента. Групата има 1600 служители в България.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент